Austria a pierdut ultimul amical înainte de EURO 2016
Austria a pierdut ultimul amical înainte de EURO 2016

Austria – Olanda 0-2. Austria, o dezamăgire înainte de EURO 2016

Austria a alternat perioade bune de joc cu un absenteism total în careul advers în amicalul cu Olanda, ultimul înainte de startul EURO 2016.
Articol scris de David Petre
5 iunie 2016

Poate că pentru o naţiune care n-a mai reuşit o calificare prin preliminarii de la Mondialul francez din 1998 şi pe care doar statutul de ţară gazdă a făcut-o să participe o dată la un Campionat European (în 2008), simpla prezenţă la EURO 2016 este o performanţă în sine. Întrebaţi însă orice austriac sau deschideţi orice gazetă vieneză şi veţi constata că aşteptările sunt ridicate în ceea ce priveşte o bună performanţă în Franţa, înţelegând prin asta cel puţin ieşirea din faza grupelor, mai ales că adversarele nu sunt nişte sperietori. Explicaţia este simplă: Austria a avut o campanie de excepţie în ultimele preliminarii, în care a obţinut 28 de puncte dintr-un total de 30 într-o grupă destul de grea, iar lotul actual pare să aibă calitate în toate liniile şi un lider adevărat în persoana lui David Alaba.

Cele opt luni trecute de la încheierea preliminariilor nu aveau de ce să tempereze entuziasmul unei naţiuni, dar par să fi dereglat echipa lui Marcel Koller. Cu mai puţin de o săptămână până la startul turneului final, Austria a dezamăgit profund în amicalul cu Olanda, iar asta la doar câteva zile după ce se chinuise şi cu Malta. Austria a pus în scenă câteva lucruri pozitive, mai ales pasele lungi din linia a doua spre vârfuri sau capacitatea de a destabiliza adversarul prin un-doi-uri rafinate, însă lipsa de inspiraţie a oamenilor din faţă şi fragilitatea nebănuită a defensivei sunt lucruri menite să îngrijoreze înaintea turneului final.

Lucrurile par cu atât mai grave cu cât Austria nu a avut în faţă un adversar de calibru. Olanda mai sperie azi doar cu numele, dar alternează pe teren performanţele notabile cu meciuri nereuşite, lucru firesc în condiţiile în care trece printr-un amplu proces de reconstruţie. Olanda venea după o victorie bună în Polonia, a făcut puţine schimbări faţă de acel meci, însă a părut obosită şi lipsită de chef, genul de echipă în faţa căreia te impui prin atitudine. Susţinută de un public vienez entuziast, Austria a avut atitudine timp de 30 de minute în care şi-a dominat net adversarul, dar apoi a făcut pasul în spate şi a permis portocaliilor să preia uşor-uşor frâiele jocului.

Modul în care a început jocul de pe Ernst Happel Stadion prevestea un galop de sănătate pentru gazde. Doar 100 de secunde trecuseră până când Arnautovic a semnat prima ocazie, o foarfecă spectaculoasă din care mingea a trecut la mică distanţă de vinclu. Recuperare imediată, combinaţii rapide, joc deschis bine în aripi, centrări de calitate, demarcare bună a oamenilor de gol – acestea au fost particularităţile jocului fantezist al Austriei, în faţa unei portocale stoarse, incapabilă să păstreze posesia sau să iasă coerent din propria jumătate. Şi totuşi Olanda a fost cea care a deschis scorul: Berghuis a centrat din dreapta, niciunul din fundaşii austrieci nu a schiţat vreun gest, nouarul Janssen s-a trezit singur cu mingea în faţa porţii şi a reluat simplu cu capul pentru 0-1.

Îngrijorătoare lipsa de reacţie în defensivă, dar totuşi pentru Austria a părut o simplă întâmplare. La doar trei minute de la gol, gazdele au avut la aceeaşi fază două imense oportunităţi să restabilească egalitatea: Junuzovic a apărut fără marcaj în careu şi a şutat la colţul scurt de unde portarul Zoet a respins cu o paradă formidabilă, mingea a sărit la Janko dar acesta a ratat ţinta din trei metri şi a şutat doar în plasa laterală. Austria a continuat să preseze, dar jocul său a căpătat nuanţele unei dominări terne. Mai mult, unica mare ocazie care s-a mai consemnat până la pauză a venit chiar la poarta gazdelor: Wijnaldum a şutat de la distanţă, mingea deviată de unul din apărătorii austrieci s-a dus peste portar, însă s-a oprit în bară.

Era de aşteptat o reacţie a alb-negrilor în startul părţii secunde, presupunând că tehnicianul Marcel Koller ar fi reumplut la vestiare poţiunea cu moral a elevilor săi, ingredientul necesar pentru ca Austria să-şi regăsească armonia şi să-şi capitalizeze atuurile. Dar nu, repriza secundă a fost a Olandei, punctată cu puţine acţiuni notabile ale celor calificaţi la EURO.

O centrare a lui Tete din partea dreaptă putea duce la dublarea avantajului încă din minutul 51, dar Janssen a greşit finalizarea. La faza următoare Austria a fost aproape de egalare dar a irosit-o prin Alaba, care a înălţat mingea peste poartă din postură de singur cu portarul după ce fusese tras discret de mână în careu. Avea să fie unica ocazie clară a gazdelor.

La capătul primei ore de joc a venit rândul lui Promes să apară fără marcaj în careul austriac, şutul a fost inteligent la colţul lung, dar balonul s-a scurs la jumătate de metru de bară. S-a făcut 0-2 şapte minute mai târziu, după o acţiune de toată frumuseţea a vizitatorilor: trei pase din prima l-au adus pe Wijnaldum în poziţie bună la 12 metri, de unde finalizarea a fost o formalitate. Iar scorul putea să ia proporţii după ce a venit rândul lui Van Ginkel să rămână singur cu portarul, dar lovitura sa de cap a fost imprecisă.

Olanda termină în mod pozitiv un stagiu de pregătire din care se vor desprinde lucruri bune în vederea campaniei preliminare pentru Mondialul din 2018, în care va avea o grupă infernală cu Franţa, Suedia, Bulgaria şi Belarus. În schimb Austria pare să aibă probleme şi va fi interesant de văzut cum va trece peste ele la EURO 2016, într-o grupă cu Portugalia, Islanda şi Ungaria.Comentarii