Artur Jorge
Artur Jorge

Artur Jorge, despre Cristiano şi meciul decisiv Portugalia – Austria

Artur Jorge, selecţioner al Portugaliei între 1996 şi 1997, trage un semnal de alarmă pentru viitorul joc al portughezilor de la Euro 2016 contra Austriei.
Articol scris de Florin Codreanu
16 iunie 2016

Fostul mare jucător de la Benfica şi Porto, Artur Jorge, selecţioner al Portugaliei în trecut între 1996 şi 1997, îl laudă pe antrenorul Fernando Santos, dar trage un semnal de alarmă pentru viitorul joc al portughezilor de la Euro 2016 contra Austriei. Pentru Artur Jorge, Cristiano Ronaldo nu are parte de o generaţie de fotbalişti care să-l poată ajuta să-şi exploateze calităţile şi consideră că frustrările superstarului de la Real Madrid sunt normale şi se trag tocmai din acest motiv.

Artur Jorge despre Portugalia – Islanda

„Cred că a fost un meci pe care Portugalia l-a controlat aproape complet. Nu pot să fiu însă de acord cu aşezarea aleasă de selecţioner. Şi totul pleacă de la nivelul de selecţie pentru că, cel puţin pentru mine, este uşor ciudat să-l preferi pe Eder lui Nelson Oliveira. Portugalia a arătat ca o echipă capabilă pe faza de construcţie, dar cu serioase probleme la finalizare. Nu poţi să laşi totul în seama lui Ronaldo şi să speri că va prinde o zi bună. Trăim de ani buni din acest lucru, iar atunci când dai peste un adversar incomod se întâmplă ceea ce s-a întâmplat cu Islanda”.

Artur Jorge despre şansele Portugaliei de a câştiga trofeul european

„Minime! Portugalia de azi nu poate câştiga un astfel de trofeu şi o spun cu durere în suflet. Nani şi Quaresma nu sunt atacanţi, Cristiano nu este un număr 9! Este nevoie de jucători de top lângă Cristiano pentru a reuşi să câştigi un astfel de trofeu continental. Nani a fost un uriaş talent, dar care nu mai are acelaşi nivel de minim cinci ani. Quaresma împlineşte 33 de ani anul acesta, ce să mai aştepţi de la el? Apreciez munca lui Santos, pentru că a adus în prim plan jucători tineri, de perspectivă precum Joao Mario, Renato sau Gomes, dar ei trebuie să crească şi nu pot face asta la un turneu final.”

Artur Jorge despre Cristiano Ronaldo

„Are ghinion că n-a prins mai mult timp generaţia Figo şi Rui Costa. Cu astfel de jucători putea câştiga chiar şi titlul mondial. Cu ceea ce are astăzi la dispoziţie Portugalia, pentru Ronaldo va fi greu, dacă nu cumva imposibil. Ieşirile sale sunt absolut normale. La echipa de club are o serie de fotbalişti fantastici care îi sunt colegi, în timp ce la echipa naţională nu poate miza pe aceiaşi factori”.

Artur Jorge despre meciul cu Portugalia – Austria

„Este cel mai greu meci al grupei, atât din punct de vedere al adversarului cât şi al mizei. Dacă pierdem cu Austria, avem şanse mici de calificare, dacă facem egal, nu suntem siguri de calificare. Să baţi Austria nu e greu, dar ca Austria să piardă două meciuri consecutive mi se pare dificil. Cred că sistemul de joc trebuie schimbat, asta presupunând titularizarea unui număr 9 veritabil, iar cel mai potrivit în acest moment este Eder”.

Artur Jorge despre baza de selecţie a echipei naţionale a Portugaliei

„În ’96, Portugalia avea tineri precum Rui Costa, Paulo Sousa, Sa Pinto, Luis Figo, Joao Pinto, Pedro Barbosa sau Hugo Porfirio. Astăzi, baza de selecţie este mult mai redusă, iar până la venirea lui Santos, parcă s-a pus prea puţin accent pe promovarea acestor fotbalişti talentaţi. Portugalia nu poate creşte ca nivel de echipă naţională, dacă tinerii care deja au confirmat în campionatul nostru sau în alte campionate sunt lăsaţi acasă sau uitaţi. De aceea apreciez munca lui Fernando (n.r Santos) şi cred că trebuie susţinut foarte puternic de către Federaţie”.Comentarii