Preliminariile EURO 2016, Grupa I, 13 iunie 2015, ora 19:00
Armenia
Armenia
2 - 3
Portugalia
Portugalia

Marcos Pizzelli 14
Hrayr Mkoyan 72
 
Cristiano Ronaldo 29 (pen)
Cristiano Ronaldo 55
Cristiano Ronaldo 58
Portugalia a câştigat cu 3-2 în Armenia în preliminariile EURO 2016
Portugalia a câştigat cu 3-2 în Armenia în preliminariile EURO 2016

Armenia – Portugalia 2-3. Cristiano Ronaldo conduce Portugalia către Euro 2016

Cristiano Ronaldo a reuşit un hattrick şi Portugalia a câştigat în Armenia cu 3-2 în preliminariile EURO 2016, instalându-se pe primul loc în grupă.

Cristiano Ronaldo îşi continuă seria incredibilă de goluri în tricoul echipei naţionale a Portugaliei, câştigând un nou meci pentru lusitani. Starul lui Real Madrid a marcat toate cele trei goluri ale portughezilor în deplasarea din Armenia şi şi-a instalat confortabil naţionala în fruntea clasamentului grupei. Ronaldo a atins borna 5 în preliminarii şi cota 55 în tricoul echipei reprezentative.

Fernando Santos a decis să înceapă deplasarea din Armenia cu acelaşi sistem şi aceeaşi aşezare ca în meciurile cu Serbia şi Danemarca. Fabio Coentrao a jucat din nou în linia mediană alături de Moutinho şi Tiago, în timp ce Eliseu a fost titularizat ca fundaş stânga. Dacă lui Vieirinha i-a fost desemnat rolul de fundaş lateral dreapta, în faţă lucrurile au stat la fel: Cristiano Ronaldo vârf, Nani şi Danny în jurul său. De partea cealaltă, armenii au mizat pe un 4-5-1 cu Pizelli şi Mkhitaryan în spatele vârfului împins, un sistem transformat pe fază ofensivă într-un 4-3-3 ceva mai ofensiv. Iar armenii n-au arătat nici în acest meci rău, în ciuda zestrei modeste acumulate în această grupă preliminară.

Sarkisov a fost foarte aproape de deschiderea scorului în minutul 4 al jocului, însă portarul Rui Patricio a ajuns înaintea sa la pasa excelentul Marcos Pizelli. Brazilianul naturalizat avea să sclipească din nou în minutul 14. Fostul elev al lui Dan Petrescu de la Kuban a reuşit golul serii în preliminariile Campionatului European, după ce l-a învins direct din lovitură liberă pe portarul Patricio cu o execuţie fabuloasă. Armenia a pus stăpânire pe mijlocul terenului şi jocul bun, agresiv şi sigur în defensivă i-a ţinut departe pe portughezi de poarta veteranului Roman Berezovskiy.

A venit însă minutul 26 şi faultul comis de Arzumanjan în careu asupra lui Joao Moutinho. Cristiano Ronaldo a transformat cu siguranţă lovitura de la unsprezece metri şi şi-a început recitalul de la Erevan. Dacă până la pauză nu s-a mai schimbat nimic pe tabela de marcaj, la reluare starul de la Real Madrid a făcut din nou diferenţă pentru echipa sa reprezentativă.

Pentru început a profitat de gafa uriaşă a apărătorilor armeni şi a trimis mingea elegant peste Berezovskiy în poarta goală, pentru ca trei minute mai târziu să şuteze senzaţional de la 25 de metri direct în vinclul porţii gazdelor. Portugalia s-a desprins în câştigătoare prin starul ei, însă în minutul 63 Tiago a încasat al doilea cartonaş galben şi a fost eliminat.
Santos a schimbat imediat, renunţând la decarul Danny pentru a-l trimite în teren pe William Carvalho, transformându-şi sistemul de joc într-un 4-3-2, cu Nani şi Ronaldo în postura de atacanţi. Mkoyan a reuşit să reaprindă speranţele gazdelor în minutul 72, însă în ciuda presiunii şi a dominării teriotoriale armenii n-au mai reuşit să restabilească egalitatea la Erevan.

Portugalia câştigă în Armenia şi acumulează acum 12 puncte, toate obţinute după revenirea lui Cristiano, absent în primul joc pierdut cu Albania. Armenia rămâne ultima clasată cu un singur punct în cinci meciuri, dar cu satisfacţia de a fi oferit în această grupă un fotbal plăcut ochiului.Statisticile meciului

 
54
Posesie
46
 
 
10
Total şuturi
8
 
 
5
Pe poartă
4
 
 
3
Afară
2
 
 
2
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
3
Cornere
6
 
 
2
Offside
1
 
 
1
Galbene
3
 
 
0
Roşii
1
 
 
19
Faulturi
13
 
 
464
Total pase
375
 
 
398
Completate
308
 

Filmul meciului

Marcos Pizzelli
14'
 
 
29'
Cristiano Ronaldo
Rumyan Hovsepyan
(Karlen Mkrtchyan)
29'
 
 
33'
Tiago
 
55'
Cristiano Ronaldo
(Bruno Alves)
 
58'
Cristiano Ronaldo
(Rui Patrício)
Aras Özbiliz
(Kamo Hovhannisyan)
61'
 
 
62'
Tiago
 
64'
Ricardo Carvalho
(Danny)
Hrayr Mkoyan
72'
 
Ruslan Korian
(Artur Sarkisov)
72'
 
 
73'
Adrien Silva
(Fábio Coentrão)
 
79'
José Fonte
(Ricardo Carvalho)
Rumyan Hovsepyan
85'
 
 
90'+4
Rui Patrício

Echipele de start

1
20
2
5
15
6
10
8
18
13
11
7
10
17
5
19
8
11
6
2
23
1

Comentarii pe marginea meciului Armenia - Portugalia