Ante Čačić, selecţionerul Croaţiei la EURO 2016

Ante Cacic, selecţionerul Croaţiei
Ante Cacic, selecţionerul Croaţiei
Articol scris de Răzvan Mitacu

Născut pe 29 septembrie 1953 la Zagreb, Ante Cacic a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică a Universităţii din Zagreb şi este unul dintre primii zece antrenori din Croaţia care au obţinut Licenţa UEFA Pro.

Fără a avea în spate o carieră de fotbalist, Ante Cacic a fost nevoit să îşi înceapă experienţa de antrenor de la cel mai scăzut nivel şi a petrecut astfel aproape un deceniu la echipe din ligile inferioare. Ajuns pe banca tehnică a echipei naţionale a Libiei în calitate de antrenor secund, datorită prezenţei selecţionerului Ilija Lončarević, care a dorit să lucreze alături de el, Cacic a primit de asemenea oportunitatea de a conduce reprezentativa Under 20 a Libiei la Jocurile Mediteraneene din 2005, care s-au desfăşurat în Spania. După ce a pierdut în faţa selecţionatei ţării gazdă în faza semifinalelor, echipa pregătită de tehnicianul croat s-a impus contra reprezentativei similare a statului Maroc în meciul pentru medalia de bronz, câştigată la capătul loviturilor de departajare.

În iunie 2006, Cacic a revenit în Croaţia, unde a fost numit pe banca tehnică a echipei Kamen Ingrad, însă după numai trei luni contractul său a fost reziliat din cauza unor neînţelegeri cu oficialii grupării din Velika, iar Cacic a revenit ca antrenor al celor de la Inter Zapresic (formaţie pe care o mai pregătise anterior în perioada 1993–1995, respectiv 2002–2003) după demiterea lui Srecko Bogdan. Sub comanda tehnicianului croat, Inter Zapresic a încheiat pe prima poziţie a clasamentului din Druga HNL (liga secundă), reuşind astfel promovarea în primul eşalon. Însă după un început dezamăgitor de campionat, tehnicianul avea să fie demis în august 2007.

La capătul unei scurte aventuri pe banca celor de la NK Lokomotiva, de unde a plecat neînvins după patru meciuri, Cacic a primit şansa de a semna cu o echipă importantă precum Dinamo Zagreb, dar nu s-a impus şi a fost demis ulterior în noiembrie 2012 din cauza rezultatelor nefaste. Rămas fără angajament până în aprilie 2013, Radnik Sesvete a fost echipa care i-a oferit ocazia de a reveni în antrenorat, însă nici de această dată colaborarea nu a fost de lungă durată şi s-a soldat cu întreruperea raporturilor contractuale după doar două luni. La fel precum experienţa pe banca tehnică a celor de la Maribor, campioana Sloveniei cu care a semnat în iunie 2013, dar fără performanţe notabile.

Revenit în ţara natală, Ante Cacic a pregătit un sezon pe NK Slaven Belupo, iar în 2015 a preluat din nou pe NK Lokomotiva, însă cea importantă oportunitate a venit odată cu demiterea lui Niko Kovac de la echipa naţională a Croaţiei, din cauza rezultatelor sub aşteptări în preliminariile pentru Campionatul European 2016. Deşi numirea sa în calitate de selecţioner a fost una extrem de controversată şi contestată, prezenţa lui Ante Cacic a contribuit decisiv la obţinerea calificării la turneul final din Franţa: o victorie convingătoare în meciul său de debut (3-0 pe teren propriu contra Bulgariei) a dus la revenirea naţionalei în lupta pentru primele locuri, iar apoi succesul la limită din Malta (1-0) a fost de ajuns pentru a asigura clasarea pe poziţia secundă, în spatele Italiei, graţie inclusiv succesului obţinut de italieni în ultima partidă, cu Norvegia. Croaţia a profitat astfel de jocul rezultatelor şi a încheiat pe locul al doilea în grupă, iar selecţionerul Ante Cacic a fost răsplătit prin posibilitatea de a pregăti reprezentativa croată şi la Euro 2016.

  • Data naşterii: 29 septembrie 1953
  • Naţionalitate: croată
  • Cariera de jucător: -
  • Antrenor la echipe de club: Prigorje Markuševec, TPK, Zadar, Dubrava, Inter Zaprešić, Osijek, Zadar, Slaven Belupo, Croatia Sesvete, Inter Zaprešić, Kamen Ingrad, Inter Zaprešić, Lokomotiva, Dinamo Zagreb, Radnik Sesvete, Maribor, Slaven Belupo, Lokomotiva
  • Selecţioner: Croatia U21 (secund), Libia (secund), Libia U-21

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016