Anglia merge cu mari speranţe la EURO 2016
Anglia merge cu mari speranţe la EURO 2016

Anglia speră din nou. Un preview al naționalei lui Hodgson înaintea debutului la Euro

Cu niciun jucător peste 30 de ani, Anglia se prezintă la Euro 2016 cu o selecționată tânără, cu foame de afirmare la nivel internațional.
Articol scris de Alexandru Avram
9 iunie 2016

Să fie acesta în sfârșit anul Angliei? O întrebare pusă de prea multe ori de către toți suporterii britanici, turneu final după turneu final, dar una care pare în sfârșit realistă. S-au dus zilele în care selecționerul așeza naționala albionului într-un rigid 4-4-2, descris de Gary Lineker ca fiind “from the dark ages”. Iar dacă la Europeanul trecut speranțele englezilor stăteau în avanposturi în Ashley Young, Andy Carroll sau Danny Welbeck, lucrurile stau puțin diferit acum când “The Three Lions” pot conta pe Harry Kane și Jamie Vardy, care au marcat împreuna 49 de goluri în ultimul sezon de Premier League

Cu niciun jucător peste 30 de ani, Anglia se prezintă la Euro 2016 cu o selecționată tânără, cu foame de afirmare la nivel internațional și mai ales cu dorința de a scăpa de pecetea pusă naționalei Albionului conform căreia Anglia dezamăgește la turneele finale, unde se opreşte de obicei în sferturi, pentru că acolo dădea peste prima echipă serioasă.

Lotul lui Roy Hodgson are un potențial uriaș, poate cum nu a mai avut în ultimele decenii, iar dacă la turneele finale trecute întrebarea era cum să pot juca împreună în primul unsprezece Gerrard și Lampard, subiecții sunt alții de această dată. Cu un lot ce arată mai bine în avanposturi decât în defensivă, “Royson”, așa cum era poreclit Hodgson pe vremea când antrena în Scandinavia, acolo unde a obținut și singurele trofee din carieră, trebuie să găsească o formulă echilibrată în care să aibă loc Harry Kane, Jamie Vardy, Dele Alli și Wayne Rooney .

Cum va arăta primul 11?

Deși în preliminarii, naționala Angliei a folosit cu precădere un sistem 4-3-3, dacă e să ne luăm după ultimele meciuri amicale, Roy Hodgson pare a fi decis să folosească un 4-1-2-1-2, cu Vardy și Kane în avanposturi, sprijiniți de Wayne Rooney. Roy chiar a făcut înțeles recent faptul că “Wazza” are locul de titular garantat și că oricare ar fi sistemul de joc folosit, golgeterul naționalei va începe ca titular: “You’re talking about the player who has played 111 games for England and scored 52 goals, so perhaps his best position is anywhere on the field.” Așa cum s-a văzut în amicalul cu Portugalia și cum a criticat și presa din Anglia, problema e că prezența lui Rooney îi incomodează pe Kane și Vardy, forțați mult să iasă în benzi, departe de zona unde sunt cu adevărat periculoși: careul de 16 metri.

În linia de mijloc, punctul fix e Eric Dier care va fi titular la închidere după un sezon excelent pe White Hart Lane. În fața lui, pentru cei doi interi, Hodgson pare a fi tentat să-i folosească pe Dele Alli și James Milner, în detrimentul lui Adam Lallana și Jack Wilshere. Super-Jack, așa cum e alintat de către suporterii lui Arsenal, e însă unul din preferații selecționerului, făcând mereu meciuri remarcabile în tricoul naționalei.

În apărare, cuplul de fundași centrali va fi format din Smalling și Gary Cahill, în timp ce pe benzi Roy Hodgson are de ales între Clyne sau Walker în dreapta și Rose sau Bertrand în stânga. Având în vederea forma bună aratată în Premier League, cel puțin în meciul de debut cu Rusia, îi vom vedea în teren pe lateralii lui Tottenham Hotspurs. Titularul postului de portar e fără îndoială Joe Hart.

La ce să ne așteptăm de la naționala Angliei?

Succesul din recentul amical cu Germania le-a dat aripi englezilor, aceștia fiind mult mai optimiști acum. Într-o grupă cu Rusia, Slovacia și Țara Galilor, e de așteptat ca Anglia să treacă mai departe. Cât de departe? Nu știm. Cu siguranță însă că de această dată nu ar mai fi o surpriză dacă i-am vedea pe Rooney și ai lui până spre fazele finale. Fără Terry, Ferdinand sau Neville, la acest turneu final mult va depinde de cât de bine vor reuși englezii să se apere, defensiva fiind de altfel și principalul punct slab al echipei.Comentarii