Wayne Rooney, Anglia
Wayne Rooney, Anglia

Anglia – Portugalia 1-0. Smalling aduce o victorie neconvingătoare a englezilor

Un gol marcat de Chris Smalling cu patru minute înainte de final a adus victoria Angliei în ultimul meci de pregătire înainte de Euro 2016, cu Portugalia.
Articol scris de Răzvan Mitacu
2 iunie 2016

Meci amical de gală pe stadionul Wembley din Londra, care în această seară a găzduit ultimul test de verificare al echipei naţionale a Angliei, înainte ca oamenii selecţionerului Roy Hodgson să facă deplasarea în Franţa pentru Campionatul European 2016. Portugalia a fost adversara reprezentativei engleze, însă o echipă lusitană din care au lipsit doi oameni de bază, Cristiano Ronaldo şi Pepe, aflaţi într-o scurtă perioadă de odihnă după prezenţa în finala UEFA Champions League cu Real Madrid.

Roy Hodgson a trimis pe teren o formaţie cu o ofensivă al cărui potenţial este impresionant, datorită tridentului de atac alcătuit din Harry Kane, Jamie Vardy şi căpitanul Wayne Rooney. James Milner, Dele Alli şi Eric Dier au evoluat în zona centrală a mijlocului terenului, în faţa unei linii defensive formate din Danny Rose, Chris Smalling, Gary Cahill şi Kyle Walker. De partea cealaltă, selecţionerul Fernando Santos a început cu Nani şi Rafa Silva în atac, João Moutinho şi Danilo Pereira au acoperit zona centrală a terenului, în timp ce veteranul Ricardo Carvalho şi-a făcut loc în defensivă, deşi foarte probabil va rămâne pe banca de rezerve odată cu revenirea fundaşului celor de la Real Madrid, Pepe.

Debut de meci echilibrat pe stadionul Wembley, între două echipe care au abordat confruntarea într-o manieră mai degrabă prudentă, fără a încerca să imprime un ritm de joc susţinut. Au rezultat astfel puţine ocazii la cele două porţi, deşi oaspeţii au avut de partea lor posesia, dar fără a reuşi să o valorifice oportun pentru a crea pericol în careul lui Joe Hart. O lovitură de cap a lui Wayne Rooney, din centrarea lui Kyle Walker, a fost primul moment important al jocului, însă finalizarea golgheterului all-time al Angliei nu i-a putut pune probleme lui Rui Patrício. Episodul principal al primei reprize a avut loc în minutul 35, când intrarea extrem de periculoasă a lui Bruno Alves asupra lui Harry Kane a fost sancţionată de centralul italian Marco Guida direct cu cartonaş roşu, ceea ce a făcut ca oaspeţii să fie nevoiţi să evolueze în inferioritate numerică până la final. Selecţionerul Fernando Santos a decis imediat ca Portugalia să se regrupeze într-un sistem 4-4-1, cu Nani unicul vârf, iar apărătorul celor de la Southampton, Jose Fonte, a fost trimis pe teren în locul atacantului Rafa Silva pentru a întări o defensivă rămasă fără aportul jucătorului de la Fenerbahçe.

În ciuda avantajului numeric de pe teren, Anglia nu a revenit de la cabine decisă să pună o presiune constantă în jumătatea de teren adversă. O construcţie mult prea lentă a oamenilor lui Roy Hodgson nu a reuşit să pună în valoare calităţile ofensive ale lui Harry Kane şi Jamie Vardy, în timp ce Portugalia, după cum era de aşteptat s-a limitat la o aşezare bine organizată şi a încercat să surprindă pe contraatac, în special prin prezenţa rapidului André Gomes, intrat în locul lui João Mario. O lovitură liberă din zona laterală a fost unul dintre puţinele momente în care gazele au trecut pe lângă deschiderea scorului, iar mutările lui Roy Hodgson, Jack Wilshere, respectiv Raheem Sterling, nu au adus viteza necesară pentru a deschide apărarea lusitană, deşi jucătorul lui Manchester City a încercat să îşi asume responsabilitatea unor iniţiative personale. Pe final Anglia a reuşit o pună o presiune mai mare în jumătatea adversă, iar golul decisiv a venit în cele din urmă cu patru minute înainte de ultimul fluier, graţie unei centrari perfecte a lui Sterling şi a finalizării lui Smalling, scăpat de marcajul lui Ricardo Carvalho.

Rezultat final 1-0, însă Anglia, în ciuda succesului la limită, va trebui să arate mult mai bine odată cu debutul oficial la Campionatul European 2016, pentru a avea şanse reale de a se implica în lupta pentru victorie. Deşi apărarea era considerată a fi punctul slab al oamenilor lui Roy Hodgson, mai îngrijorătoare după meciul amical cu Portugalia rămâne sterilitatea acţiunilor de atac, care în mare parte s-au dovedit previzibile şi uşor de contracarat. De partea cealaltă, echipa lui Fernando Santos se va baza mai ales pe revenirea principalului jucător din lot, Cristiano Ronaldo, în aşteptarea ultimului test de verificare (programat pe teren propriu, cu Estonia, peste şase zile) înainte de meciurile cu Islanda, Austria şi Ungaria de la Euro 2016.

ANGLIA: J. Hart, D. Rose, G. Cahill, C. Smalling, K. Walker, E. Dier, J. Milner (66′ J. Wilshere), D. Alli, W. Rooney (78′ A. Lallana), H. Kane (78′ D. Sturridge), J. Vardy (66′ R. Sterling)

PORTUGALIA: Rui Patrício, Eliseu, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Vieirinha, Adrien Silva (72′ Renato Sanches), Joao Moutinho (73′ William Carvalho), Danilo Pereira, João Mario (46′ André Gomes), Rafa Silva (38′ José Fonte), Nani (61′ Ricardo Quaresma)Comentarii