Preliminariile EURO 2016, Grupa E, 27 martie 2015, ora 21:45
Anglia
Anglia
4 - 0
Lituania
Lituania

Wayne Rooney 6
Danny Welbeck 45
Raheem Sterling 58
Harry Kane 73
 
 
Harry Kane a debutat cu gol la naţionala Angliei
Harry Kane a debutat cu gol la naţionala Angliei

Anglia – Lituania 4-0. Harry Kane marchează la 80 de secunde de la debut

Harry Kane a debutat cu gol pentru naţionala Angliei în victoria comodă cu Lituania, scor 2-0, într-un meci în care au mai marcat Rooney, Welbeck şi Sterling.

Convocarea lui Harry Kane la naţionala Angliei în momentul în care a ajuns pe prima treaptă a topului golgeterilor din Premier League a provocat o explozie de entuziasm în Insulă. Din 2000 Anglia nu a mai dat un golgeter în propriul campionat (ultimul a fost Kevin Phillips pentru Sunderland), iar apariţia unei noi generaţii de atacanţi de super talent a naştere speranţei că trupa lui Roy Hodgson ar putea merge anul viitor în Franţa cu şanse reale să câştige Campionatul European. În absenţa lui Sturridge, pe care accidentările l-au împiedicat să dispute un singur minut în actuala campanie, Harry Kane era aşteptat ca titular la prima sa convocare la echipa naţională, însă selecţionerul nu a vrut să grăbească lucrurile şi l-a păstrat pe banca de rezerve până în minutul 71, preferând să înceapă cu Rooney, Sterling şi Welbeck, fiecare dintre ei răsplătindu-i încrederea cu câte un gol.

Anglia a început meciul furibund, cu un pressing agresiv care a ţinut adversarul într-un grup compact în zona propriului careu şi cu combinaţii rapide, destabilizatoare. Doar patru minute au trecut până la prima mare ocazie, o bară a lui Rooney, scăpat singur cu portarul după ce s-a desprins dintre cei doi fundaşi centrali. Acelaşi Rooney avea să deschidă scorul după alte două minute: pătrundere a lui Welbeck după un dribling superb în marginea careului, şut la colţul lung scos în faţă de Arlauskis şi reluare simplă cu capul a starului lui Manchester United în poarta goală. Rooney şi-a continuat recitalul şi a mai lovit o dată bara în minutul 19, când a vrut să plaseze inteligent mingea cu capul peste goalkeeperul Stelei după o nouă acţiune a lui Welbeck dar aceasta a căzut pe transversală.

Anglia a scăzut ritmul şi a fost nevoie de 20 minute până la următoarea ocazie, o lovitură liberă din marginea careului executată de Rooney direct în braţele lui Arlauskis. Welbeck a şutat un minut mai târziu la o palmă peste poartă, dar avea să marcheze în cele din urmă la ultima fază a primei reprize, când mingea reluată de el cu capul la centrarea lui Henderson a fost deviată nefericit de căpitanul Tadas Kijanskas în proprie poartă. Pentru Welbeck a fost al şaselea gol în actualele preliminarii, venit ca încununare a unei excelente evoluţii.

Anglia şi-a reluat ofensiva după pauză şi nu a avut nevoie de mult timp pentru a se apropia din nou de gol. Delph şi Welbeck i-au prilejuit lui Arlauskis intervenţii spectaculoase, dar goalkeeperul Stelei nu a mai avut ce face în minutul 58, când Sterling a reluat din apropiere serviciul excelent al lui Rooney.

După un gol şi o pasă de gol, căpitanul Rooney a fost cel care i-a lăsat locul în teren lui Harry Kane în minutul 71, iar atacantul lui Tottenham a intrat fantastic în meci şi a reuşit să marcheze primul său gol pentru echipa naţională la doar 80 de secunde de la debut, la a doua atingere de balon, reluând cu capul centrarea înaltă a lui Sterling.

Spre final meciul a fost întrerupt câteva minute pentru a i se acorda îngrijiri lui Andriuškevičius după o contră dură cu Sterling, iar la reluare nu şi-a mai regăsit intensitatea. S-a terminat 4-0, iar Anglia mărşăluieşte spre EURO 2016 într-o grupă în care nimeni nu pare să-i facă faţă. Pentru trupa lui Roy Hodgson urmează marţi un amical de lux la Torino contra Italiei, un adversar de alt calibru care ar putea indica valoarea reală a naţionalei Angliei.Statisticile meciului

 
64
Posesie
36
 
 
17
Total şuturi
2
 
 
8
Pe poartă
0
 
 
8
Afară
2
 
 
1
Blocate
0
 
 
1
Bare
0
 
 
7
Cornere
1
 
 
0
Offside
1
 
 
1
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
1
Faulturi
4
 
 
604
Total pase
250
 
 
543
Completate
189
 

Filmul meciului

Wayne Rooney
6'
 
 
41'
Marius Žaliukas
Danny Welbeck
(Jordan Henderson)
45'
 
Raheem Sterling
(Wayne Rooney)
58'
 
 
66'
Simonas Stankevičius
(Tomas Mikuckis)
Ross Barkley
(Jordan Henderson)
71'
 
Harry Kane
(Wayne Rooney)
72'
 
Harry Kane
(Raheem Sterling)
73'
 
Theo Walcott
(Danny Welbeck)
77'
 
Raheem Sterling
80'
 
 
83'
Vaidas Slavickas
(Vytautas Andriuškevičius)
 
88'
Donatas Kazlauskas
(Saulius Mikoliunas)
 
90'+1
Donatas Kazlauskas

Echipele de start

Comentarii pe marginea meciului Anglia - Lituania