Andriy Shevchenko
Andriy Shevchenko

Andriy Shevchenko prefaţează Germania – Ucraina: „Suntem pregătiţi”

Andriy Shevchenko a vorbit despre punctele forte ale Ucrainei şi despre meciul de deschidere al naţionalei ţării sale împotriva Germaniei.
Articol scris de Florin Codreanu
11 iunie 2016

Actual antrenor secund al Ucrainei, fostul mare internaţional ucrainean Andriy Shevchenko a vorbit pentru site-ul UEFA despre viziunea sa ca antrenor, despre punctele forte ale Ucrainei la turneul final din Franţa şi despre meciul de deschidere al naţionalei ţării sale împotriva Germaniei, programat duminică 12 iunie de la ora 22:00.

Despre meciul cu Germania …

„Fiecare meci va fi dificil, dar întotdeauna prima partidă are o încărcătură aparte. Ştim cu ce fel de adversar ne confruntăm şi probabil că, individual, suntem inferiori germanilor, dar în acest caz ştim cu toţii că trebuie să fim mai buni decât ei din punct de vedere colectiv. Vom încerca să ne bazăm jocul pe organizare, mişcare, spirit tactic şi contraatacuri rapide, detalii despre care putem spune că sunt adevărate constante în jocul echipei noastre de-a lungul timpului. Suntem pregătiţi să oferim Germaniei o replică pe măsura”

Despre şcoala de fotbal ucraineană…

„Fotbalul ucrainean a produs mereu jucători şi antrenori valoroşi. Valeriy Lobanovskiy a fost unul dintre cei mai mari antrenori din toate timpurile, iar moştenirea sa este foarte importantă pentru fotbalul mondial. Sunt foarte mândru că Lobanovskiy este ucrainean. A creat foarte multe generaţii de echipe mari, toate caracterizate de o pregătire fizică excepţională, de mobilitate şi de posibilitatea de a se adapta mai multor concepţii tactice pe parcursul unui meci. Pot spune că m-a schimbat aproape complet ca fotbalist şi că m-a ajutat să înţeleg cu mult mai bine fenomenul. Am învăţat de la el, ca înainte de orice, un fotbalist trebuie să fie un bun profesionist. Trebuie să fii concentrat la antrenamente şi să asculţi cu grijă tot ceea ce antrenorul îţi transmite, pentru ca astfel îţi vei construi mentalitatea de care ai nevoie pentru a putea juca orice sistem de joc”

Despre primii săi paşi în antrenorat…

„Când eram încă jucător activ mă regăseam deja în anumiţi antrenori. Apoi am început să studiez, să călătoresc, să văd foarte multe meciuri şi să învăţ de la cei mai buni tehnicieni. Acum înţeleg că antrenoratul nu înseamnă doar să pregăteşti o echipă sau un lot de jucători. Trebuie să fii de asemenea un bun manager, să ştii să controlezi finanţele şi relaţia pe care o ai cu conducerea. Ai nevoie de asistenţi de valoare, ai nevoie de scouteri excelenţi. Trebuie să fii la zi cu tot ceea ce înseamnă şi implică medicina sportivă. Iubesc această experienţă şi vreau să-mi împărtăşesc toate cunoştinţele jucătorilor mei”

Despre actuala echipă naţională a Ucrainei…

„Suntem o echipă compactă, ne-am dezvoltat deja un stil de joc, iar adversarii ştiu de fiecare dată că un meci împotriva noastră nu poate fi un meci uşor. Primim gol destul de greu, băieţii sunt dispuşi la efort, la sacrificiu şi consider că avem măcar doi jucători de top: Andriy Yarmolenko şi Yevhen Konoplyanka. Avem şanse bune să trecem de faza grupelor. Cu siguranţă Olexandr Zinchenko este un fotbalist extrem de talentat, dar orice fotbalist, oricât de talentat ar fi el, depinde de profesionalism, de dorinţă, de mentalitate. De asemenea Viktor Kovalenko este un alt jucător tânăr de mare perspectivă. A jucat foarte bine pentru Shakhtar Donetsk şi sunt convins că va avea oportunitatea de a demonstra în Franța ce poate”.Comentarii