Ţara Galilor - Irlanda de Nord, a doua optime de finală la EURO 2016
Ţara Galilor - Irlanda de Nord, a doua optime de finală la EURO 2016

Analiza optimilor de finală la EURO 2016: Ţara Galilor – Irlanda de Nord

Ţara Galilor - Irlanda de Nord, a doua optime de finală de la EURO 2016, se joacă sâmbătă, 25 iunie, de la ora României 19.00.
Articol scris de Florin Codreanu
23 iunie 2016

Pe 25 iunie, în al doilea meci din optimile de finală de la Euro 2016, se vor infrunta de la ora 19:00, ora României, la Paris, două dintre marile revelaţii ale turneului final. Ţara Galilor şi Irlanda de Nord nu aveau şanse foarte mari să se califice din grupele lor. Dacă la galezi exista o speranţă, cu toate că sorţii i-au plasat într-o grupa infernală, la nord-irlandezi, speranţele legate de calificare ţineau de un miracol. Un miracol pe care elevii lui Michael O’Neill l-au reuşit, spre surprinderea tuturor.

34 de confruntări directe între cele două formaţii adunăm înaintea acestui meci din optimile de finală de la Euro 2016. Prima partidă jucată de Ţara Galilor şi Irlanda de Nord a avut loc în 1955, iar cel mai recent joc direct dintre cele două echipe naţionale s-a jucat chiar în acest an, când într-o partidă amicală, nord-irlandezii au smuls un egal (1-1) meritat. De-a lungul timpului, galezii au câştigat 15 dintre cele 34 de partide directe, nord irlandezii câştigând doar 7. Spre surprinderea opiniei publice, cele două formaţii au reuşit acum să se califice în optimile de finală ale unui Campionat European. Trecutul istoric dominat de imaginile zeilor George Best, Keith Gillespie, John Charles sau Ryan Giggs n-a adus niciodată o asemenea onoare celor două naţiuni. Astăzi, Gareth Bale, Aaron Ramsey sau Joe Allen pe de-o parte, respectiv Kyle Lafferty, Gareth McAuely sau Nial McGinn au rescris istoria.

Parcursul la Euro 2016

Niciuna dintre cele două formaţii nu a pornit cu şanse reale de a ieşi din grupă. Ţara Galilor a fost repartizată într-o grupă din care a plecat conform bookmakerilor cu şansa a patra, în spatele Angliei, Slovaciei şi Rusiei. Galezii au câştigat această grupă, impresionând în toate meciurile jucate. Victoriile cu Slovacia şi Rusia, înfrângerea în ultimele secvenţe ale jocului cu Anglia au arătat însă forţa acestei echipe reprezentative, care nu mai reprezintă astăzi o surpriză. Surpriză uriaşă este însă Irlanda de Nord, naţională care a pornit turneul final cu şanse infime de a ieşi din grupe. Deşi a pierdut la debut cu Polonia, Irlanda de Nord a şocat prin victoria categorică în faţa Ucrainei (2-0), dar şi prin prestaţia bună din meciul cu Germania (0-1).

Favorita noastră

Pentru mulţi, jocul pare să indice o favorită certă: Ţara Galilor. Pe hârtie aşa şi este. Însă acest meci nu este o ecuaţie atât de simplă pentru galezi. Nord-irlandezii se apară foarte bine, au pierdut la limită în faţa unor forţe ca Germania şi Polonia şi n-au încasat gol de la ucrainieni. Defensiva lui Michael O’Neill se comportă extraordinar până în acest moment, iar Evans, McAuely sau Catchart vor avea grijă să-şi respecte sarcinile şi în jocul contra Ţării Galilor. Pe de altă parte, galezii îl au pe Gareth Bale (trei goluri în trei meciuri în faza grupelor). Şi îi au şi pe Ramsey, Allen sau Ledley. Plus o defensivă bine organizată şi condusă de experimentatul Ashley Williams. Cu toate că aşteptăm un meci mult mai echilibrat decât arată la prima vedere, noi credem că galezii îşi vor folosi calitatea superioară individuală şi se vor califica în faza sferturilor de finală.Comentarii