Ţara Galilor - Belgia
Ţara Galilor - Belgia

Analiza sferturilor de finală: Ţara Galilor – Belgia

Ţara Galilor - Belgia, al doilea meci din sferturile de finală de la EURO 2016, se joacă vineri, 1 iulie, de la ora României 22.00.
Articol scris de Florin Codreanu
28 iunie 2016

Ţara Galilor şi Belgia joacă vineri, 1 iulie, de la ora 22:00 ora României în cel de-al doilea sfert de finală de la Campionatul European de Fotbal din Franţa 2016. Cele două formaţii s-au întâlnit şi în preliminarii în faza grupelor, atunci când după două jocuri Belgia n-a reuşit să învingă naţionala condusă de pe bancă de Chris Coleman şi din teren de Gareth Bale.

Întâlniri directe

De 12 ori s-au întâlnit cele două echipe naţionale şi bilanţul nu pare dezechilibrat aşa cum poate vă aşteptaţi. Ţara Galilor a câştigat patru din aceste întâlniri şi a remizat în alte trei jocuri, pierzând de-a lungul timpului de cinci ori în faţa Belgiei. Prima întâlnire directă a avut loc pe 22 mai 1949, atunci când Belgia a învins Ţara Galilor într-un meci amical cu scorul de 3-1. În acelaşi an, galezii şi-au luat revanşa câştigând partida amicală disputată pe 23 noiembrie cu 5-1, cea mai mare diferenţă de scor dintre cele două formaţii. Din 2012 până în 2015, cele două formaţii s-au întâlnit de alte patru ori în preliminariile Campionatului Mondial, respectiv Campionatului European din acest an. Belgia s-a impus o singură dată, pe 7 septembrie 2012, scor 2-0. În rest consemnăm două remize (1-1 şi 0-0) şi o victorie a galezilor la Cardiff pe 12 iunie 2015.

La ce să ne aşteptăm

Belgia porneşte indiscutabil cu prima şansă la calificarea în semifinale. Reprezentaţia din partida cu Ungaria întăreşte această afirmaţie, însă Ţara Galilor nu pare un adversar atât de comod pentru naţionala lui Wilmots. Ultimele meciuri directe au certifacat acest lucru, galezii apărându-se excelent în partidele din preliminarii. Ne aşteptăm să vedem şi acum o echipă naţională galeză bine aşezată defensiv care se apară practic în şapte jucători şi contraatacă periculos prin Bale şi probabil Sam Vokes. Aaron Ramsey va fi mintea limpede de la mijlocul terenului, iar duelul său cu Naingollan şi Witsel stârneşte un interes deosebit. Belgienii au o calitate mare în avanposturi, dar serioase probleme defensive, probleme pe care Ţara Galilor pare pregătită să le exploateze. Misiunea golului îi revine lui Gareth Bale, golgeterul Campionatului European până în acest moment, în timp ce în partea opusă avem o serie de staruri precum Hazard, Lukaku sau De Bruyne, care îşi aşteaptă liniştiţi şansa.

Jucătorii cheie

Gareth Bale înseamnă mai mult decât jumătate din potenţialul galezilor. Fotbalistul de la Real Madrid a fost cel mai bun jucător din preliminarii pentru echipa sa naţională când a marcat de 7 ori şi a pasat decisiv în alte patru rânduri. Şi la Euro 2016, Bale îşi conduce echipa reprezentativă spre o performanţă magnifică, atingând iată faza sferturilor de finală pentru prima dată în istoria sa. Starul galez a marcat de trei ori la acest turneu final şi este principala ameninţare pentru Thibault Courtois. În tabăra belgiană, Lukaku, Hazard şi De Bruyne sunt de departe jucătorii cei mai importanţi ai lui Wilmots, însă galeria de vedete a belgienilor cuprinde şi alte nume grele precum Naingollan, Witsel, Fellaini sau Courtois. Hazard pare însă omul cheie al echipei sale naţionale. Prestaţia lui contra Ungariei a adus aminte de ce Eden a fost comparat în multe momente ale carierei sale cu Lionel Messi sau Zinedine Zidane. Decarul „diavolilor” poate întoarce orice meci în favoarea echipei sale, iar duelul său de la distanţă cu Gareth Bale va fi extrem de interesant de urmărit.

Pe cine sau pe ce pariem

În ultimele patru întâlniri directe, cele două formaţii nu au trecut de media de 2 goluri per joc. Au fost trei meciuri cu câte două goluri marcate şi un egal la zero în Belgia, în noiembrie 2014. Credem însă că de această dată cele două formaţii îşi vor juca şansa calificării ofensiv. Cel puţin belgienii, care pot profita de defensiva mai puţin experimentată a galezilor. Dincolo, naţionala lui Coleman a reuşit să marcheze în toate jocurile de la Euro 2016, punctând în patru partide de la turneul final de 7 ori. Contrar aşteptărilor, partida Ţara Galilor – Belgia credem că va fi una cu goluri, iar ideea noastră de pariu ar fi un bet de tipul 2-4 goluri marcate în acest joc.Comentarii