Polonia - Portugalia
Polonia - Portugalia

Analiza sferturilor de finală: Polonia – Portugalia

Polonia - Portugalia, primul sfert de finală la EURO 2016, se joacă joi, 30 iunie, de la ora României 22.00.
Articol scris de Florin Codreanu
28 iunie 2016

Polonia şi Portugalia se întâlnesc joi, de la ora 22:00 ora României, în primul sfert de finală al Campionatului European de Fotbal din Franţa. Partida se va juca pe Stade Velodrome din Marseille şi opune două echipe reprezentative neînvinse la acest turneu final.

Întâlniri directe

Cele două formaţii s-au întâlnit pentru prima dată pe 16 octombrie 1976 în preliminariile Campionatului Mondial, într-un meci pe care polonezii l-au câştigat cu 2-0. Au urmat alte nouă întâlniri directe, bilanţul fiind unul foarte echilibrat: patru victorii Portugalia, patru victorii Polonia şi trei remize per total. Polonia şi Portugalia s-au înfruntat ultima dată pe 29 februarie 2012 într-un meci amical, terminat la egalitate 0-0. În preliminariile Euro 2008 cele două echipe au evoluat în aceeaşi grupă, iar Polonia a câştigat primul meci cu scorul de 2-1, pentru ca la Lisabona să termine la egalitate 2-2. Cea mai clară victorie din întâlnirile directe a aparţinut însă portughezilor, care pe 10 iunie 2002, la Campionatul Mondial din acel an, au învins Polonia cu 4-0.

La ce să ne aşteptăm

Partida de pe Stade Velodrome opune două echipe interesante, dar diferite ca stil de joc. Polonia a demonstrat o organizare impresionantă la acest turneu final, terminând grupa cu Germania, Ucraina şi Irlanda de Nord fără gol primit. Contra Elveţiei în optimi, polonezii au avut nevoie de prelungiri şi penalty-uri pentru a se califica şi doar excecuţia imprecisă a lui Xhakha a făcut diferenţa în favoarea trupei lui Adam Nawalka. Portugalia nu a avut nici ea o misiune uşoară, lăsând o imagine cel puţin modestă după jocul contra Croaţiei, dar un impact entuziasmant în ceea ce priveşte organizarea tactică a echipei. Lusitanii s-au apărat exact şi organizat şi au supus Croaţia unui adevărat chin. Au rezultat 90 de minute fără fotbal între două formaţii cu jucători foarte tehnici. Portugalia a obţinut însă biletele pentru sferturi în prelungiri, după reuşita lui Quaresma. Ne aşteptăm şi de această dată la un meci în care miza îşi va spune cuvântul, iar spectatorii şi telespectatorii vor trebui să se raporteze la precizia tactică a celor două echipe. Polonia are o linie de mijloc puternică deşi fără nume consacrate, în timp ce Portugalia pare să arate mai bine defensiv cu Fonte în locul lui Ricardo Carvalho.

Jucătorii cheie

Nici nu trebuie să mai menţionăm numele lui Cristiano Ronaldo în această ecuaţie. Într-o seară în care Portugalia va visa cu ochii deschişi la semifinale, Ronaldo este marele atuu al lusitanilor. Chiar dacă nu va prinde o zi importantă, chiar dacă nu va marca, rolul său este clar: toţi ochii polonezilor vor fi pe el. Ceea ce convine unor fotbalişti ca Nani, Quaresma, Renato sau Andre Gomes. În tabăra opusă, rolul de jucător cheie îi revine fără discuţie lui Lewandowski, starul lui Bayern încă dator la capitolul goluri la acest turneu final. Atât Robert Lewandowski cât şi Cristiano Ronaldo sunt însă marcatori pur sânge, iar o evoluţie de excepţie din partea lor poate ridica foarte mult nivelul calitativ al jocului. În subordinea lor se vor află Nani, Joao Mario sau noua minune Renato Sanches pe de-o parte, Arkadiusz Milik, Grzegorz Krychowiak şi Jakub Błaszczykowski de partea opusă.

Pe cine sau pe ce pariem

Pariem pe un meci fără prea mult spectacol. Polonia – Portugalia nu pare să fie genul de meci cu multe goluri. Portughezii au încasat trei goluri în grupe de la Ungaria, dar a fost un meci presărat de erori şi în care maghiarilor le-a intrat totul. Austria s-a apropiat rar de poarta lui Patricio, Islanda la fel. Nici măcar croaţii n-au reuşit să asedieze defensiva ezitantă a portughezilor. Intuim că n-o vor face nici polonezii, care în plus ştiu să se apere foarte bine. Masivii Glik şi Pazdan reprezintă o garanţie pentru apărarea Poloniei învinsă până acum la turneul final doar de mega-execuţia lui Shaqiri. Pariem pe un meci în care nu se vor marca mai mult de două goluri în timpul regulamentar.Comentarii