Spania vs Italia la EURO 2016
Spania vs Italia la EURO 2016

Analiza optimilor de finală la EURO 2016: Italia – Spania

Derby-ul optimilor de finală de la Euro 2016, Italia - Spania, se joacă luni, 27 iunie de la ora României 19:00, pe Stade de France din Saint-Denis.
Articol scris de Florin Codreanu
23 iunie 2016

Derby-ul optimilor de finală de la Euro 2016, Italia – Spania, se joacă luni, 27 iunie de la ora 19:00 ora României la Paris, Saint Denis. Reeditarea finalei de la turneul final din 2012, opune două dintre favoritele competiţiei şi două mari rivale istorice. Un clasic al fotbalului mondial cu 30 de dueluri directe între cele două formaţii. De unsprezece ori s-au impus ibericii, faţă de opt victorii ale azurrilor. Finala din 2012 s-a încheiat cu victoria categorică a Spaniei, 4-0, asta după ce în faza grupelor cele două formaţii se întâlniseră din nou incheiand la egalitate atunci 1-1. Tot 1-1 a fost şi în ultimul duel direct dintre cele două echipe, un amical disputat în luna martie a anului curent.

Parcursul de la Euro 2016

Italia a fost probabil echipa care a impresionat cel mai mult în prima rundă de la turneul final. În faţa Belgiei, Italia a fost perfectă. Organizare, spirit tactic excepetional, pragmatism şi efort susţinut. Elevii lui Conte au câştigat cu 2-0, apoi au învis chinuit Suedia şi s-au calificat mai departe, înaintea ultimului joc împotriva Irlandei (pierdut cu 0-1). De partea cealălaltă, Spania a început excelent competiţia. Victorie împotriva Cehiei, 1-0 şi spectacol în meciul cu Turcia, 3-0. În ultimul meci din grupă, deşi nu şi-a schimbat formula de start, Spania a deschis scorul în faţa Croaţiei, apoi la 1-1 a ratat un penalty prin căpitanul ei, Sergio Ramos. Croaţii au câştigat acel meci pe final şi i-au lăsat pe spanioli pe locul doi în clasament, obligându-i astfel să înfrunte Italia. O misiune destul de dificilă ţinând cont de ceea ce au arătat cele două formaţii de la startul turneului, până în prezent. Derby-ul optimilor reprezintă un duel direct între două stiluri diferite de joc, între aşezări, culturi şi concepţii diferite. Este unul dintre duelurile pe care un spectator sau telespectator neutru îl va urmări cu maximă atenţie. Are şi de ce să o facă…

Favorita noastră

Foarte greu de ales o favorită dintre cele două formaţii. Italia a arătat că poate ţine în şah calitatea ofensivă a unei echipe precum Belgia. Spania demonstrează că indiferent de generaţia de fotbalişti pe care o foloseşte, filosofia nu se schimbă, iar adversarul de multe ori este sufocat de talentul latino-iberic. Meciul va fi interesat şi din punct de vedere tactic, iar evoluţia Italiei lui Conte, în sistemul său deja arhicunoscut ar putea avea de suferit în faţa acestui 4-1-4-1 al Spaniei care nu se schimbă indiferent de antrenor şi jucători.

Mizăm pe spectacol tactic în acest joc, nu însă şi pe spectacol de goluri. Spania primeşte greu gol, episodul Croaţia fiind în opinia noastră un accident născut din lejeritatea şi superficialitatea iberică. Italia de asemenea primeşte greu gol şi are în Buffon plus defensiva „juventină” siguranţa absolută. Este un meci care sună încântător pe hârtie şi care nu pleacă în mod normal cu o favorită certă. Dar pentru că trebuie să alegem, credem că Spania are mai multe şanse de calificare decât Italia.Comentarii