EURO 2016, Grupa D
EURO 2016, Grupa D

Analiza Grupei D la EURO 2016

Grupa D, EURO 2016: Spania, Croaţia, Turcia, Cehia. Analiza grupei, prezentarea echipelor, derby-ul grupei, jucători de urmărit la Campionatul European
Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2016

Cu siguranţă că spaniolii nu şi-ar fi dorit la tragerea la sorţi o grupă atât de echilibrată. Fără discuţie, La Roja rămâne marea favorită a grupei D, însă rivalele sale din această fază a competiţiei nu sunt echipe de neglijat. Cehia, Turcia şi Croaţia se vor lupta pentru calificarea în faza următoare a competiţiei şi fiecare dintre ele pare capabilă să producă surprize la Euro 2016.

Spania, între imaginea de la Euro 2012 și dezastrul din 2014

După un Campionat Mondial decepţionant, Spania caută să-şi spele imaginea la Euro 2016. Reprezentanta campionatului care domină fotbalul din Europa în ultimii ani (ultimele trei câştigătoare ale Uefa Champions League şi Uefa Europa League provin din Primera Division) nu pare să mai aibă aceeaşi forţă de speriat ca la precedenta ediţie a turneului, însă păstrează un lot de jucători cu o calitate extraordinară. Spania i-a pierdut pe Xabi Alonso, David Villa sau Xavi Hernandez, dar mizează încet pe schimbul de generaţii pe care Vicente del Bosque şi l-a asumat. Calificată de pe prima poziţie dintr-o grupă preliminară deloc uşoară, La Roja este o mixtură între jucători de la cele mai bune trei echipe ale Spaniei şi puţinii internaţionali pe care îi are la dispoziţie, dar care evoluează la mari forţe din Europa. Del Bosque nu are o misiune facilă, în special în ceea ce priveşte alegerea portarului titular. David de Gea este unul dintre cei mai în formă portari ai lumii, în timp ce Casillas înseamnă stabilitate, experienţă şi respect. Pentru experimentatul tehnician iberic este foarte posibil să fie ultima experienţă alături de echipa reprezentativă, iar misiunea sa este de a reedita performanţa din 2012.

Croația – spectacol și organizare

Croaţia va fi, după toate calculele, principalul adversar din această grupă pentru Spania. Un rival greu de învins, naţionala pregătită de Ante Cacic are la dispoziţie un lot impresionant de jucători, împărţiţi la marile cluburi ale Europei. Când ai la dispoziţie fotbalişti precum Modric, Rakitic, Kovacic, Perisic sau Mandzukic, e clar că porneşti cu şanse importante la calificarea din grupe. Federaţia croată l-a schimbat după o serie de rezultate modeste pe Kovac cu Ante Cacic, care a redresat rapid corabia câştigând trei meciuri consecutiv. Cacic mizează pe un 4-3-3 în care linia mediană a croaţilor trezeşte adevărate griji oricărui adversar. Defensiva este sigură, Corluka şi de obicei Vida conlucrând excelent cu experimentaţii Srna (recordmanul all time de selecţii din echipa reprezentativă) şi Pranjic, jucători cu un impresionant apetit ofensiv.

Cehia – ultima șansă pentru veterani, prima șansă pentru tineri

Puţini au fost cei care au crezut în actuala generaţie de fotbalişti pe care fotbalul din Cehia o propune la nivel înalt. Fără un star de proporţiile unui Poborsky, Smicer, Nedved sau Kuka, actuala echipa reprezentativă a impresionant însă în preliminarii şi pare o „nucă tare” în această grupă. Experimentatul Petr Cech este probabil numele cel mai cunoscut al Cehiei la turneul final, însă iubitorii fotbalului vor avea ocazia să descopere o serie de fotbalişti interesanţi în frunte cu Darida, Dockal, Kaderabek sau Lafata. Cehia a obţinut biletele spre Franţa 2016 dintr-o grupă extrem de complicată, depăşind nume precum Islanda, Turcia şi, mai ales, Olanda. Este o echipă care nu impresionează ca nume, dar care are capacitatea de a evolua ca un adevărat bloc funcţional. Experienţa şi priceperea selecţionerului Pavel Vrba au adus un uriaş plus de prospeţime şi dinamism în jocul echipei reprezentative, iar caracteristicile tactice ale cehilor vor fi greu de combătut de celelalte echipe din grupă.

Turcia – pasiunea și spiritul Semilunei

Semifinalistă în 2008, Turcia şi-a pierdut mult din calitatea şi entuziasmul demonstrat în urmă cu opt ani. Şi totuşi, rămâne o naţională de la care nu prea ştii la ce să te aştepţi. Pasiunea şi spiritul turcilor au rămas constante şi vor fi două dintre cele mai importante atuuri pe care turcii vor miza şi în Franţa 2016. Experienţa selecţionerului Fatih Terim este de asemenea un plus, cel mai titrat antrenor din istoria acestei ţări având calitatea de a gestiona meciuri importante. Terim mizează practic pe un 4-5-1 cu revelaţiile Calhanoglu şi Ozyakup în spatele unui vârf împins, care cel mai probabil va fi Burak Yilmaz. O mare problemă pentru turci o reprezintă starul lor, Arda Turan, măcinat de inactivitatea din ultima perioadă. Calitatea sa indiscutabilă îl face titular în Franţa, dar presa de specialitate din Turcia trage un semnal de alarmă asupra condiţiei sale, schimbate faţă de sezonul precedent, petrecut în tricoul lui Atletico Madrid.

Meciul grupei

Adunând jucători importanţi de la aproape toate marile cluburi ale Europei, partida Spania – Croaţia va fi fără discuţie punctul principal de atracţie al Grupei D. Dueluri interesante mai ales pentru linia mediană a croaţilor, pentru că atât Kovacic cât şi Luka Modric sau Ivan Rakitic vor avea ocazia să se dueleze cu o parte dintre coechipierii, dar şi adversarii istorici din Primera Division. Din păcate, acest meci se joacă pe 21 iunie şi sperăm să nu fie un duel al unor echipe deja calificate, pentru a ne putea bucura de un spectacol complet.

Jucători de urmărit

Spaniei par să-i lipsească vedetele din trecut. David Villa, Xavi Hernandez şi Xabi Alonso s-au retras, în timp ce Fernando Torres sau Diego Costa n-au prins lotul lui Del Bosque. Dar Spania îl are în continuare pe Iniesta, magicianul de la mijlocul Barcelonei fiind fără îndoială piesa de rezistenţă din actuala echipa reprezentativă. Alături de el, David Silva, Cesc Fabregas, Koke, De Gea, Casillas, Pique sau Sergio Ramos sunt în continuare nume de calibru pe care toţi iubitorii fotbalului aşteaptă să le vadă la lucru.

Cehia, aşa cum aminteam, nu mai are la dispoziţie starurile de altă dată. Experimentaţii Petr Cech, Thomas Rosicky şi Jaroslav Plasil sunt probabil la ultimul turneu final important, aşa că merită să vedem ce ne mai pot oferi. La capitolul promisiuni, ne-am oprit asupra fundaşului dreapta, Pavel Kaderabek. Fostul jucător de la Sparta Praga a ajuns în Germania şi probabil că va mai creşte ca nivel în următorii doi – trei ani, fiind una din marile promisiuni ale cehilor.

Arda Turan este centrul atenţiei pentru naţionala Turciei, secondat de Burak Yilmaz şi Hakan Calhanoglu, jucători cu suficientă calitate pentru a impresiona la Euro 2016. Am ales şi de la turci o promisiune, deşi nu suntem convinşi că va primi şanse să joace. Emre Mor are numai 18 ani şi a impresionat deja în tricoul danezilor de la Nordsjelland, trezind, se spune, interesul cluburilor mari din Anglia. Ţineţi un ochi pe evoluţia lui.

Şi am ajuns la Croaţia şi la galeria de vedete deja amintite. Luka Modric, Ivan Rakitic sau Mateo Kovacic sunt jucători de mare calitate. Dar dacă veţi avea ocazia, uitaţi-vă cu atenţie şi la aceste două nume: Alen Halilovic şi Ante Coric. Vă garantăm că nu veţi regreta.Comentarii