EURO 2016, Grupa C
EURO 2016, Grupa C

Analiza Grupei C la EURO 2016

Grupa C la EURO 2016: Germania, Ucraina, Polonia, Irlanda de Nord. Analiza grupei, prezentarea echipelor, derby-ul grupei, jucători de urmărit
Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2016

Germania este marea favorită a Grupei C preliminare de la Euro 2016, în timp ce Ucraina şi Polonia par a se lupta pentru locul doi. Irlanda de Nord este, conform specialiştilor, o victimă sigură în această grupă, dar poate fi reprezentativa lui O’Neill o reală surpriză? Analizăm grupa C şi tragem concluziile la final.

Achtung! Vine Germania!

Fără discuţie, campioana mondială en titre, Germania, este una dintre marile favorite ale turneului. Rezultat al unei munci tipice de aproape 10 ani, actuala reprezentativă germană şi-a dat doctoratul în Brazilia, când a cucerit meritat trofeul mondial. Germania a fost nevoită să-şi schimbe stilul pentru a reveni în elita fotbalului continental, iar Joachim Low are un merit deosebit în toată această muncă. Nemţii au implementat un sistem impresionant în sectorul juvenil, asemănător celui spaniol şi au primit în scurt timp, profitând şi de baza uriaşă de talente, rezultatele aşteptate. Actuala echipa a Germaniei duce în continuare lipsa unui atacant pur sânge, în ciuda caracteristicilor lui Gomez. Mannschaftul nu mai are astăzi un Klose, un Gerd Muller, un Rudi Voller sau un Klinsmann, astfel că Thomas Muller va juca aproape sigur rolul improvizat de vârf împins. Asta dacă nu cumva Low se va răzgândi şi va apela la forţa şi experienţa lui Mario Gomez. Linia mediană a nemţilor trezeşte fiori, iar defensiva pare să arate mai bine decât la Cupa Mondială din Brazilia. În plus, garanţia numită Manuel Neuer asigură poarta Mannschaftului şi provoacă dureri de cap adversarilor, indiferent de nivelul ofensiv pe care aceştia îl pot atinge. Fantezia lui Mesut Ozil, eficacitatea lui Thomas Muller, virtuozitatea lui Mario Gotze, precizia lui Toni Kroos, ritmul nebun impus între buturi de Neuer, siguranţa cuplului Boateng – Hummels. Toate acestea reprezintă atuuri importante pentru naţionala germană, care, fără discuţie, este marea favorită a acestei grupe.

Ucraina şi generaţia post Shevchenko

Ucraina a lăsat o impresie plăcută în grupa de calificare şi a certificat indiscutabil calitatea generaţiei post Shevchenko. Echipa care a dus Ucraina U-21 în finala Campionatului European, cu tinerii Konoplyanka şi Yarmolenko în prim plan, asigură astăzi transferul de generaţii al fotbalului din această ţară. Afectată intern de teribilul conflict care a depăşit graniţele ţării, Ucraina vine la Euro 2016 din postura de outsider. Are şanse mai mici decât Polonia conform bookmakerilor, dar mai mari decât Irlanda de Nord. Şi totuşi, prestaţiile bune din grupa de calificare preliminară împotriva Spaniei precum şi barajul de calificare dau speranţe fanilor. Ucraina are o linie mediană foarte bună, deşi poate numele lui Stepanenko, Sydorchuk sau Rybalka nu spune mare lucru iubitorilor fotbalului. Defensiva sigură acoperă de cele mai multe ori erorile neprovocate ale portarului Pyatov, iar ofensiva este asigurată de tridentul Yarmolenko, Seleznyov, Konopyanka. Ultimul pare starul actualei echipe, iar de randamentul său depinde de foarte multe ori evoluţia naţionalei antrenate de Mykhaylo Fomenko. În ceea ce îl priveşte pe selecţioner, remarcabil este faptul că a pierdut doar 4 meciuri pe banca ucrainienilor din 30 jucate, având un procentaj de 66% în dreptul victoriilor. Atenţie mare la această echipă reprezentativă!

Polonia vrea să scrie istorie

Polonia este văzută de mulţi a doua favorită a grupei C. Pe bună dreptate, pentru că lotul polonezilor ridică nivelul aşteptărilor. Câte echipe de la Euro 2016 au un atacant precum Robert Lewandoswki în lot? Fotbalul polonez şi-a îmbunătăţit mult nivelul în ultimii ani, iar apariţiile unor jucători de mare perspectivă, aşa cum sunt Grosicki, Milik sau Krychowiak, argumentează acest aspect. Cu un background istoric puternic şi cu o stabilitate internă evidentă chiar şi din exterior, Polonia trăieşte pentru fotbal şi şi-a recuperat fără discuţie identitatea pierdută în ultimele decenii. Victoria din preliminarii în faţa Germaniei vorbeşte de la sine despre nivelul atins astăzi de polonezi, care speră să repete şi în Grupa C prestaţia bună din jocurile contra campionilor mondiali. Marile plusuri ale naţionalei pregătite de Adam Nawalka vin pe fază ofensivă. Polonia are un contraatac excelent şi jucători capabili să facă diferenţa în multe momente importante. În plus, Nawalka a reuşit să imprime multă siguranţă defensivă, descoperind în Glik un fundaş sigur şi valoros şi în Krychowiak jucătorul de echilibru pe care Polonia nu l-a avut în ultimi ani în zona mediană.

Irlanda de Nord, pregătită să fie cenuşăreasa grupei

Familiară românilor după duelurile directe din grupa de calificare, Irlanda de Nord este una dintre marile surprize de la Euro 2016. Cel puţin prin actul de prezenţă, greu de crezut însă că şi prin nivelul de performanţă pe care îl poate atinge. Plasată într-o grupă extrem de dificilă, naţionala pregătită Michael O’Neill pare victima sigură, în ciuda unei organizări şi discipline excelente. O’Neill mizează pe un sistem 4-5-1 în care Kyle Lafferty este marea speranţă ofensivă a nord-irlandezilor. Avantajaţi de jocul sigur de pe Windsor Park din Belfast în preliminarii, de această dată britanicii vor trebui să se descurce pe teren neutru în compania unor naţionale mai bine cotate decât România sau Ungaria. Cea mai bună performanţă a fotbalului din această ţară după 30 de ani de când generaţia lui Jennings şi McIlroy se califica la Mondialele din 1982 şi 1986 este salutată de întregul popor, care nu are însă aşteptări foarte mari de la naţionala sa la Euro 2016. Un atu însă important pentru această echipă care joacă fără prea multă presiune şi poate încerca să ofere o prestaţie admirabilă la turneul final.

Meciul grupei

Partida Ucraina – Polonia va decide probabil echipa care se va califica de pe locul doi din grupa C. Dar ţinând cont de calitatea echipelor, meciul grupei în opinia noastră rămâne Germania – Polonia. Victoria polonezilor din preliminarii şi prestaţia bună din partida retur (2-0 în Polonia pentru Lewandowski et comp, 1-3 în Germania) trezeşte şi mai mult interes în jurul acestei partide. Pe 16 iunie vom afla dacă Polonia confirmă prestaţiile bune din acele jocuri sau dacă Germania se va mai răzbuna o dată, după ce a făcut-o şi în returul din preliminarii.

Jucători de urmărit

Grupa C asigură nivelul ridicat de aşteptări ale iubitorilor fotbalului prin jucătorii de mare calitate pe care îi vom putea urmări la lucru. Germania are foarte mulţi la dispoziţie, dar probabil că ochii vor fi aţintiţi spre Mesut Ozil, magicianul sclipitor de la mijlocul terenului şi omul fără de care Low nu concepe echipa sa naţională. Alături de Ozil, Germania propune nume grele ca Gotze, Kroos, Hummels sau Neuer, în timp ce o serie de jucători tineri par să fi sărit deja de statutul de „promisiuni”. Noi îl vom aminti totuşi pe Leroy Sane, puştiul minune al lui Schalke, un jucător care merită cu siguranţă urmărit dacă va avea oportunitatea să joace.

În privinţa Ucrainei, lucrurile sunt clare: Konoplyanka şi Yarmolenko sunt starurile acestei echipei şi toată lumea vrea să-i vadă la lucru. Însă Mircea Lucescu pare să fi descoperit la Sahtior o nouă perlă. Dacă îl vedeţi la lucru, nu schimbaţi canalul şi aruncaţi o privire asupra mijlocaşului ofensiv Viktor Kovalenko (20 de ani) pentru că nu veţi regreta.

Robert Lewandowski este piesa de rezistenţă din puzzle-ul pregătit de Polonia la Euro 2016. Starul lui Bayern Munchen este unul dintre cei mai buni fotbalişti ai lumii şi cu siguranţă privirile vor fi aţintite asupra sa. Experienţa unor jucători precum Krychowiak sau Blaszczykowski este de asemenea importanţă pentru privitor, în timp ce promisiunea polonezilor este fără îndoială Arkadiusz Milik, atacantul lui Ajax în vârstă de numai 22 de ani. Merită însă urmărit şi Karol Linetty, un decar autentic şi un fotbalist cu o proiecţie impresionantă.

Foarte greu să alegi un anumit jucător nord-irlandez pe care să-l urmăreşti la Euro. Irlanda de Nord a obţinut biletele la Euro 2016 pentru că a fost o „echipă” înainte de toate, însă în cele din urmă, Kyle Lafferty pare jucătorul lor cel mai important. Masivul atacant britanic este foarte periculos atât în jocul aerian cât şi cu mingea la picior. Supranumit „Zlatan al Irlandei”, Kyle merită urmărit la lucru. Vă recomandăm să nu-l scăpaţi din priviri nici pe Ryan McLaughlin, fundaşul lui Liverpool, o promisiune pentru viitorul apropiat.Comentarii