EURO 2016, Grupa E
EURO 2016, Grupa E

Analiza Grupei E la EURO 2016

Grupa E la EURO 2016: Belgia, Italia, Suedia, Irlanda . Analiza grupei, prezentarea echipelor, derby-ul grupei, jucători de urmărit la Campionatul European
Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2016

Una dintre cele mai interesante grupe de la Euro 2016 este Grupa E. Belgia pare marea favorită pe hârtie, în ciuda faptului că Italia este, indiscutabil, echipa cea mai titrată din această grupă. Irlanda şi Suedia sunt outsiderele perfecte pentru cele două echipe cotate cu prima şansă. Atât Irlanda cât şi Suedia sunt adversari incomozi, cu un stil similar de joc şi care pot produce surprize în grupa E.

Belgia – momentul „dracilor roşii”

Probabil cea mai talentată generaţie din istoria acestei ţări vine la Euro 2016 hotărâtă să facă un turneu final perfect. Deşi nu are un nume istoric la fel de mare ca Germania, Italia sau Spania, Belgia este tratată de specialişti cu entuziasm întrucât are la dispoziţie o galerie de staruri unul şi unul. Belgia a făcut saltul în clasamentul FIFA de pe locul 68 până pe prima poziţie, o statistică impresionantă care demonstrează progresele uimitoare din ultimii ani ale acestei selecţionate. Cu staruri care fac senzaţie în Bundesliga sau Premier League, „dracii roşii” sunt hotărâţi să rescrie istoria. Jocul foarte bun din sferturile Cupei Mondiale în faţa Argentinei lui Messi reprezintă o nouă demonstraţie a puterii acestei echipe, care a arătat că se poate bate de la egal la egal cu marile forţe mondiale. Euro 2016 vine la momentul oportun pentru Hazard, De Bruyne şi coechipierii lor, iar intuiţia noastră ne spune că Belgia va depăşi fără probleme faza grupelor. 4-3-3-ul lui Wilmots are că vârf de munte tripleta de vis din ofensivă Hazard – Lukaku – De Bruyne, în timp ce Witsel, Nainggolan şi Fellaini probabil vor alcătui linia mediană a belgienilor. Probleme mari însă pe zona defensivă, acolo unde Vincent Kompany a fost nevoit să spună „adio” turneului final. Belgia, care oricum folosea fundaşi centrali chiar şi în zona fundaşilor laterali, va trebui să improvizeze. Un atu este însă lotul, pentru că belgienii au soluţii reale şi posturi dublate. O echipă extrem de puternică, pe care trebuie să ţinem privirea.

Italia, decimată de accidentări şi cu o echipa experimentală

Antonio Conte va părăsi echipa reprezentativă după Euro 2016 şi vrea să lase o amintire plăcută. Totuşi, selecţionerul Italiei are mari probleme de lot înaintea startului competiţiei, cea mai importantă fiind, fără îndoială, cea a mijlocaşului Marco Verratti. Nici Marchisio nu este apt pentru turneul final, în timp ce Andrea Pirlo a părăsit, practic, fotbalul mare. Conte va trebui să improvizeze, iar 3-5-2-ul său nu se va baza pe o linie mediană atât de puternică. Mai mult, Italia pare să-şi fi pierdut oarecum stilul, existând destule polemici după naturalizările de jucători efectuate de Federaţie. Squadra Azzurra nu mai pare să aibă forţa de altădată, pierzându-şi de asemenea combativitatea extraordinară din ultimele decenii. Cesare Prandelli viza un fotbal mult mai ofensiv, Antonio Conte are un stil aproape complet diferit, la fel cum şi viitorul selecţioner pare să încline spre o altfel de echipa naţională. Probleme serioase pentru italieni şi la nivel calitativ pentru că, deşi au făcut un sezon bun în 2015-2016, Izzo, Zappacosta, De Silvestri, Pelle, Eder sau Cataldi nu sunt Baresi, Luigi Riva, Costacurta, Altobelli, Baggio, Sandro Mazzola, Giacinto Facchetti sau Del Piero. Italia duce lipsă de staruri, dar nu trebuie subestimată niciodată. Păstrează şanse bune de a depăşi faza grupelor la Euro 2016.

Irlanda sau cum să câştigi apărându-te perfect

Naţionala Irlandei s-a calificat la turneul final după ce a lăsat acasă Bosnia la meciul de baraj. Este o echipă care ştie să se apere exact şi, de multe ori, aglomerat. Stilul irlandezilor este incomod, se bazează mult pe jocul fizic, iar elevii lui Martin O’Neill sunt greu de bătut în duelurile unu contra unu. Aşezaţi de regulă într-un 4-5-1 în care jucătorii de bandă din linia mediană coboară în sprijinul lateralilor (cel mai probabil Coleman şi Brady), irlandezii nu vor fi uşor de depăşit. Selecţionerul O’Neill foloseşte „dublul pivot” pe zona centrală şi un mediapunta care coboară pentru a sprijini faza defensivă. În plus, urmăriţi Irlanda la jocul aerian! O echipă aproape imbatabilă la acest capitol, care este destul de posibil să conteze mai ales dacă adversarii sunt în lipsă de idei în acea zi. Banca nu-i ajută prea mult pe irlandezi, însă insularii îşi pot contura un prim unsprezece valoros.

Suedia pregăteşte spectacolul „Ibracadabra”

Fără a se califica la turneul final de Campionat Mondial din Brazilia, Suedia şi-a câştigat biletele pentru Franţa 2016 pe ultima sută de metri. Evident, la baza acestei performanţe a stat Zlatan Ibrahimovic, magicianul care o va părăsi pe PSG în această vară. Suedia este o echipa care îmbină experienţa din lot cu aplombul unor tineri jucători destul de interesanţi. Veteranii Isaksson, Kallstrom sau Ibrahimovic ar putea fi la ultima încercare de a face ceva important pentru ţara lor la un turneu final de campionat european. Chiar dacă au un stil de joc asemănător Irlandei, elevii lui Erik Hamren au probleme mult mai mari în defensivă, acolo încă nu au găsit o formulă exactă şi potrivită de joc. Dar există Ibracadabra şi, prin magia sa, totul e posibil pentru suedezi.

Meciul grupei

Italia – Belgia este, fără îndoială, meciul cel mai atractiv din Grupa E. Discutăm chiar despre meciul de debut de pe 13 iunie, un meci care adună jucători din campionate puternice precum Serie A, Bundesliga şi Premier League. Italia – Belgia este un meci cu încărcătură, o încleştare pe care iubitorii fotbalului o vor savura. Cine va câştiga? Forţa ofensivă a Belgiei? Organizarea şi disciplina Italiei? Răspunsul pe 13 iunie.

Jucători de urmărit

Nici nu ştii pe cine să stai cu ochii aţintiţi din trupa lui Mark Wilmots. Hazard vine după un sezon modest la Chelsea dar în care s-a trezit pe final, în acelaşi campionat în care Kevin de Bruyne s-a remarcat anul acesta în tricoul lui Manchester City. Nici Lukaku nu este un jucător de neglijat, unul dintre cei mai buni marcatori din prima ligă engleză. Cu certitudine, Belgia are o galerie impresionantă de staruri, astfel că veţi avea ce să vedeţi la acest nivel. Promisiunea din tabăra belgienilor pe care o supunem însă atenţiei dumeneavoastra este tânărul fundaş Jason Denayr, fotbalist de 20 de ani sub contract cu Manchester City, dar cu un sezon excelent la Galatasaray. Denayr poate fi o soluţie pentru înlocuirea în defensivă a idolului său, Vincent Kompany. Şi nu doar la naţionala Belgiei, dar chiar şi la Manchester City.

Fotbalistul cel mai important al Suediei, Ibrahimovic este unul din punctele de atracţie ale turneului final. În lotul Suediei se găseşte însă şi Victor Lindelof, fundaşul de 21 de ani al Benficăi, campion european cu naţionala sub 21 în 2015. Forţă, viteză, plasament şi deja interes din partea unor cluburi ca Real Madrid sau Arsenal. Merită să-l urmăriţi dacă Hamren îl va utiliza.

Italia nu se mai bazează pe vedetele de odinioară. Sigur, putem cântări câteva nume importante, în frunte cu Daniele de Rossi, Leonardo Bonucci sau Antonio Candreva, dar Italia suferă. Una dintre marile promisiuni ale italienilor vine însă la Euro 2016. Este vorba despre Federico Bernardeschi, 22 de ani, atacantul de 1.83 al Fiorentinei.

Irlanda are în atacantul de 32 de ani de la Stoke City, Jonathan Ronald Walters, un fotbalist, dar poate că omul cel mai valoros din lotul irlandezilor este Seamus Coleman, un fundaş de la Everton extrem de bine cotat în fotbalul britanic şi european. Nu căutaţi totuşi în lotul lui Martin O’Neill staruri, pentru că, deşi veţi găsi nume cunoscute (de exemplu veteranul Robbie Keane ), acestea sunt departe de statutul de star al fotbalului european. Bazându-se pe un lot experimentat, Irlanda are prea puţini jucători tineri de perspectiva în lot. Ne vom opri totuşi asupra fundaşului dreapta Cyrus Christie, un jucător cu origini engleze care joacă pentru Derby County şi care promite destul de mult.Comentarii