Goldman Sachs
Goldman Sachs

Analiză Goldman Sachs: România, 1% şanse să câştige EURO 2016

Divizia de cercetare a companiei de holding bancar Goldman Sachs a dat publicităţii un studiu privind posibila desfăşurare a Campionatului European.
Articol scris de David Petre
7 iunie 2016

Divizia de cercetare a cunoscutei companii de holding bancar Goldman Sachs a dat publicităţii rezultatele unui studiu intern privind posibila desfăşurare a Campionatului European de Fotbal 2016. Cercetătorii Jan Hatzius, Sven Jari Stehn şi Donnie Millar au depus un efort considerabil în încercarea de a prezice rezultatele jocurilor, dinamica tabloului de concurs şi, în cele din urmă, echipa care pe 10 iulie va ridica trofeul european.

Încă din start trebuie precizat că modelul statistic al celor de la Goldman Sachs a fost folosit şi la Campionatul Mondial 2014, iar rezultatul studiului a dat drept câştigătoare naţionala Braziliei, cea care, în realitate, avea să atingă doar faza semifinalelor, în care a suferit o înfrângere drastică cu scorul de 7-1 în faţa Germaniei. Cercetătorii susţin însă că acest meci a fost singurul de pe tot tabloul de concurs la care studiul lor a indicat greşit echipa câştigătoare.

Conform analizei din această vară, Franţa ar avea, cu un procent de 23.1%, cele mai mari şanse să câştige titlul european. Urmează Germania (19.9%), Spania (13.6%), iar pe locul patru regăsim Anglia (10.5%). Naţionala României este cotată cu 1% şanse să se întoarcă de la Paris cu trofeul, dar stă mai bine în predicţii decât şapte echipe, printre ele Suedia, Slovacia sau Islanda. Albania este singura echipă cu zero în dreptul şanselor de câştig.

În schimb, conform studiului, naţionala României are 65.2% şanse să iasă din grupă. Procentele scad pe măsură ce se avansează în competiţie: 26.2% şanse la o calificare în sferturi, 10.3% să prindă semifinalele şi 3.7% şanse la prezenţa în finală.

Modelul statistic prezice că cele şase câştigătoare de grupă ar fi Franţa, Anglia, Germania, Spania, Belgia şi Portugalia. Semifinalele competiţiei ar fi Spania – Anglia şi Franţa – Germania, iar în ultimul act ar ajunge ţara gazdă şi campioana en-titre.

România ar termina Grupa A pe locul 3, dar cu un punctaj care i-ar permite calificarea în faza următoare a competiţiei. Trupa lui Anghel Iordănescu ar urma însă să se oprească în primul tur eliminatoriu (optimile de finală), unde ar pierde în faţa Angliei.Comentarii