Franţa - Irlanda, în optimile de finală EURO 2016
Franţa - Irlanda, în optimile de finală EURO 2016

Analiza optimilor de finală la EURO 2016: Franţa – Irlanda

Franţa - Irlanda, a patra optime de finală la EURO 2016, se joacă duminică, 26 iunie, de la ora României 16.00.
Articol scris de Florin Codreanu
23 iunie 2016

Ţara gazdă, Franţa, porneşte cu prima şansă la calificare în duelul din optimile de finală ale turneului final contra Irlandei. Meciul se va juca duminică, 26 iunie de la ora 16:00 ora României la Lyon. Cele două formaţii s-au întâlnit până în prezent în 15 rânduri şi, în mod surprinzător, bilanţul este echilibrat. Franţa a câştigat în faţa irlandezilor în 6 rânduri, iar în alte cinci jocuri, duelul s-a terminat cu o remiză. Unul dintre cele mai interesante episoade din aceste partide a fost episodul petrecut în 2010, atunci când Franţa şi Irlanda au jucat barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din Africa de Sud 2010. Thierry Henry a marcat atunci golul calificării Franţei, după un henţ evident. Cu siguranţă irlandezii n-au uitat acel episod, astfel că duelul de la Lyon va fi unul extrem de interesant.

Parcursul de la Euro 2016

Deşi nu a impresionat, Franţa n-a avut probleme în a-şi asigura calificarea în faza optimilor de finală. Victoriile cu România şi Albania au venit extrem de târziu în urma unor meciuri chinuitoare, dar, după două meciuri, Franţa era deja în faza următoare a competiţiei. Egalul contra Elveţiei a cocoţat naţionala pregătită de Deschamps în fruntea clasamentului grupei, rezervându-i astfel un meci ceva mai accesibil în optimile de finală. Irlanda în schimb s-a calificat în ultima rundă. După 1-1 cu Suedia şi 0-3 cu Belgia, irlandezii au profitat de faptul că Italia şi-a menajat jucătorii în ultima confruntare a grupei şi a învins Squadra Azzurra cu 1-0, asigurându-şi prezenţa în această fază a turneului final.

Favorită noastră

Gazdă a turneului final, sprijinită nu doar de calitatea individuală superioară ci şi de un public frenetic, Franţa este favorita acestui duel şi foarte probabil va obţine calificarea în sferturile de finală ale competiţiei. Irlandezii se pot însă declara mulţumiţi pentru faptul că şi-au îndeplinit obiectivul, adică ieşirea din grupe la Euro 2016. Cu toate acestea, nu trebuie ignorat episodul petrecut la acel baraj pentru Cupa Mondială din Africa de Sud. Cu siguranţă irlandezii îşi pot trage o parte din ambiţii de la acel eveniment neplăcut.Comentarii