Alyaksandr Khatskevich, selecţionerul Belarusului la EURO 2016

Alyaksandr Khatskevich
Alyaksandr Khatskevich
Articol scris de Florin Codreanu

Alyaksandr Khatskevich s-a născut pe 19 octombrie 1973 la Minsk, actuala capitală a Belarusului. A început fotbalul la Dinamo Minsk, dar cea mai importantă parte din carieră a petrecut-o în tricoul ucrainienilor de la Dynamo Kiev. Mijlocaşul bielorus a evoluat vreme de 12 ani în echipa reprezenativă a ţării sale, pentru care a adunat 38 de selecţii şi a marcat patru goluri. A fost desemnat cel mai bun jucător din Belarus în 1998 şi 2000, iar în 2007 s-a retras din activitatea de fotbalist.

Khatskevich a început fotbalul în 1990 la juniorii lui Dinamo Minsk. Doi ani mai târziu debuta deja la prima echipă a clubului, unde a petrecut patru ani, câştigând patru titluri de campion al Belarusului. În cele peste 100 de meciuri disputate în tricoul celei mai importante echipei a Belarusului, Alyaksandr Khatskevich a marcat de 18 ori, înainte de a se transfera din 1996 în Ucraina la Dynamo Kiev.

La gruparea ucraineană, Khatskevich a cunoscut cea mai frumoasă perioadă a carierei sale, reuşind să strângă în cei şapte ani petrecuţi la Kiev 135 de jocuri şi 26 de goluri pentru Dynamo. El a făcut parte din echipa care în 1998 atingea semifinalele Ligii Campionilor reuşind totodată să câştige şapte titluri de campion al Ucrainei şi patru Cupe ca jucător al grupării patronate de fraţii Surkis.

În 2004 s-a transferat în China la Tianjin Teda, iar în 2005 a bifat un sezon în tricoul echipei Venta Ventspils. Ultimii doi ani din carieră i-a petrecut acasă, la Minsk, în tricoul echipei sale de suflet, Dinamo, pe care în 2006 a pregătit-o câteva meciuri ca antrenor interimar. Din 2007 a fost numit antrenor principal, pentru ca, în 2008, să devină selecţioner al naţionalei sub 18 ani a Belarusului. A preluat-o apoi pe FC Vitebsk în 2008, pentru ca din 2010 să devină antrenor secund al Ucrainei în mandatul lui Myron Markevych.

Următorii patru ani şi i-a petrecut la juniorii lui Dynamo Kiev şi la echipa secundă a clubului ucrainean, însă din 2014 a fost anunţat de către Federaţia din Belarus ca nou selecţioner în locul lui Georgi Kondratiev. Khatskevich a anunţat deja că naţionala ţării sale nu va mai evolua cu cinci fundaşi indiferent de numele adversarilor, dar şi că îşi doreşte să creeze o nouă identitate de joc, care să ofere jucătorilor săi mai multe posibilităţi de exprimare.

  • Data naşterii: 19 octombrie 1973
  • Naţionalitate: bielorus
  • Cariera de jucător: Dinamo Minsk, Dynamo Kiev, Tianjin Teda, Venta Ventspils
  • Antrenor la echipe de club: Dinamo Minsk, Vitebsk, Dynamo Kiev (tineret)
  • Selecţioner: Belarus U-18, Ucraina (secund)

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016