Preliminariile EURO 2016, Grupa I, 07 septembrie 2015, ora 21:45
Albania
Albania
0 - 1
Portugalia
Portugalia

 
 
Miguel Veloso 90+2
Albania - Portugalia 0-1
Albania - Portugalia 0-1

Albania – Portugalia 0-1. Miguel Veloso aduce trei puncte uriaşe lusitanilor

Miguel Veloso a adus victoria pentru naţionala pregatită de Fernando Santos în Albania, după ce a marcat în minutele de prelungire ale jocului de la Elbasani.

Miguel Veloso a adus victoria pentru naţionala pregatită de Fernando Santos în Albania, după ce a marcat în minutele de prelungire ale jocului de la Elbasani. Naţionala lui Cristiano Ronaldo rămâne lider în grupa I şi face un pas uriaş spre turneul final al Campionatului European de Fotbal din Franţa 2016.

Pe Elbasan Arena, Albania şi Portugalia s-au întâlnit pentru a doua oară în această grupă, după marea surpriză provocată în chiar prima rundă de albanezi, învingători în Portugalia. Într-un 4-3-3 cu Ronaldo din nou în rol de „număr 9”, lusitanii au condus partida în special datorită jocului bun al liniei de mijloc, care a asigurat energie şi posesie trupei lui Fernando Santos. Gazdele s-au aşezat într-un 4-1-3-2 cu Lenjani şi Gashi în avanposturi şi cu talentatul Sokol Cikalleshi în spatele lor.

Titularizat de Santos, mijlocaşul ofensiv de la AS Monaco, Bernardo Silva a avut prima şansă de gol a oaspeţilor în minutul 4, când centrarea sa, în urma unei acţiuni personale de toată frumuseţea, n-a fost ajunsă nici de Cristiano Ronaldo, nici de Danny. În minutul 13, Nani trece pe lângă deschiderea scorului pentru oaspeţi, însă nu reuşeşte să finalizeze corect. Portugalia a împins în permanenţă în primele 30 de minute jocul spre poarta albanezilor, însă în majoritatea situaţiilor, pe lusitani nu i-a ajutat nici concentrarea şi nici precizia. Până la finalul primelor 45 de minute, portarul gazdelor, Berisha, n-a avut probleme prea mari în a-şi păstra poarta imaculată şi la pauză s-a intrat cu 0-0.

La cinci minute de la reluare, Cristiano Ronaldo iese pentru prima dată cu adevărat în evidenţă, dar portarul Berisha este încă o dată la post. Santos renunţă în minutul 54 la fundaşul dreapta improvizat (Vieirinha) şi-l trimite în teren pe fundaşul lui Sporting, Cedric. Acesta ia o acţiune pe cont propriu în minutul 61, dar centrarea sa foarte bună este reluată de Danny mult prea slab pentru a-l putea păcăli pe Berisha. Fostul copil minune al fotbalului portughez, Ricardo Quaresma îşi face şi el apariţia pe teren în minutul 66 în locul lui Silva şi devine omul fazelor fixe pentru lusitani, la fel ca la Copenhaga. Şi la fel ca în Danemarca, Ricardo Quaresma avea să fie protagonist, pentru că portughezii au reuşit să dea lovitura în minutele de prelungire şi în Albania. Quaresma a ridicat perfect o minge pentru lovitura precisă de cap a numărului 4, Miguel Veloso, iar Portugalia trecea în avantaj în minutul 90+2 la Elbasani. Golul mijlocaşului de la Dinamo Kiev o califică practic pe Portugalia la turneul final din Franţa, pentru că este puţin probabil că lusitanii să mai piardă trenul francez în ultimele două meciuri din grupa I.

În octombrie, Portugalia joacă pe teren propriu cu Danemarca, în timp ce Albania va primi, tot acasă, Serbia. Cu această victorie, portughezii acumulează însă 15 puncte, cu trei mai mult decât viitoarea lor adversară, dar şi cu un meci mai puţin jucat. Albania păstrează încă şanse de calificare, dar au nevoie de un parcurs perfect în continuare.Statisticile meciului

 
49
Posesie
52
 
 
10
Total şuturi
16
 
 
1
Pe poartă
7
 
 
4
Afară
9
 
 
5
Blocate
0
 
 
1
Bare
1
 
 
4
Cornere
5
 
 
1
Offside
5
 
 
2
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
22
Faulturi
13
 
 
349
Total pase
367
 
 
295
Completate
314
 

Filmul meciului

Berat Djimsiti
23'
 
Amir Abrashi
44'
 
 
54'
Cédric
(Vieirinha)
Migjen Basha
(Amir Abrashi)
54'
 
 
65'
Ricardo Quaresma
(Bernardo Silva)
Odise Roshi
(Shkelzen Gashi)
70'
 
 
76'
Éder
(Danny)
 
82'
Nani
Bekim Balaj
(Sokol Çikalleshi)
86'
 
 
90'+2
Miguel Veloso
(Ricardo Quaresma)

Echipele de start

1
7
15
5
6
13
22
16
14
3
11
10
7
15
17
13
4
11
3
6
19
1

Comentarii pe marginea meciului Albania - Portugalia