Preliminariile EURO 2016, Grupa I, 29 martie 2015, ora 19:00
Albania
Albania
2 - 1
Armenia
Armenia

Mërgim Mavraj 77
Shkelzen Gashi 81
 
Yura Movsisyan 4
Jucătorii ALbaniei sărbătoresc un gol marcat în poarta Armeniei
Jucătorii ALbaniei sărbătoresc un gol marcat în poarta Armeniei

Albania – Armenia 2-1. Gazdele întorc rezultatul şi se îndreaptă spre EURO 2016

Cu un om în plus, Albania a întors rezultatul în meciul cu Armenia şi egalează Danemarca în fruntea grupei I din preliminariile EURO 2016.

Albania a controlat autoritar meciul de la Elbasan cu Armenia, dar a trebuit să aştepte până în ultimul sfert de oră pentru a întoarce rezultatul, în superioritate numerică, după ce oaspeţii intraseră în avantaj încă din minutul 4. Un fault stupid al armeanului Hambartsumyan la centrul terenului i-a adus acestuia al doilea cartonaş galben în minutul 70 şi acesta a fost momentul în care norocul şi-a întors faţa spre albanezi, după ce îi ocrotise timp de mai bine de o oră pe vizitatori.

Armenia mersese la Elbasan cu intenţia declarată de a se apropia de calificare, chiar dacă avea un singur punct obţinut în primele 3 meciuri din Grupa I. Debutul jocului i-a fost favorabil, după ce Movsisyan a beneficiat de devierea lui Mavraj pentru a deschide scorul la centrarea şutată a lui Henrikh Mkhitaryan, dar aceasta avea să fie una din puţinele faze ofensive ale oaspeţilor, înghesuiţi de albanezi până spre final în propria jumătate de teren. Nici Albania nu a făcut un joc strălucit, oferind prea puţină diversitate ofensivă şi doar o ploaie de centrări în careul advers, însă apărarea aproximativă a oaspeţilor la mingile înalte a dat naştere unor ocazii bune. În centrul lor a fost Çikalleshi, jucătorul de 24 de ani al croaţilor de la RNK Split, pe care doar ghinionul l-a împiedicat să marcheze. Două bare în minutele 34 şi 73, o minge reluată cu capul din trei metri pe lângă poartă şi o intervenţie cu emoţii a portarului Berezovski la rădăcina barei au păstrat scorul de 0-1 pe tabelă până în ultimul sfert de oră al jocului.

Întoarcerea norocului s-a produs odată cu eliminarea lui Hambartsumyan în minutul 70. Albania a profitat de omul în plus şi a pus toate tunurile pe vizitatori, iar răsplata a venit la scurt timp, prin golul marcat cu capul de Mavraj după o lovitură de colţ. Patru minute mai târziu Albania a trecut în avantaj după o fază lucrată de doi jucători proaspăt intraţi pe teren: Ermir Lenjani a centrat şi Gashi a marcat golul care oferă o bună şansă albanezilor să prindă cel puţin locul de baraj din Grupa I.

Putea totuşi să se termine egal. Contrar oricărei aşteptări, Armenia a revenit în atac şi Andonyan s-a trezit cu mingea la picior în apropierea porţii adverse, însă norocul era deja cu totul de partea gazdelor şi bara s-a opus remizei.

În urma acestui succes, Albania acumulează 7 puncte şi egalează în clasament Danemarca, cu care va juca următorul meci, pe 4 septembrie, după ce la mijlocul lunii iunie are programat doar un amical cu Franţa. Armenia rămâne cu un singur punct din patru jocuri şi este aproape sigură că va urmări Turneul Final la televizor.Statisticile meciului

 
59
Posesie
41
 
 
14
Total şuturi
7
 
 
5
Pe poartă
2
 
 
7
Afară
5
 
 
2
Blocate
0
 
 
2
Bare
1
 
 
4
Cornere
3
 
 
0
Offside
1
 
 
3
Galbene
4
 
 
0
Roşii
1
 
 
13
Faulturi
14
 
 
475
Total pase
281
 
 
387
Completate
192
 

Filmul meciului

 
4'
Yura Movsisyan
(Henrikh Mkhitaryan)
Lorik Cana
20'
 
 
38'
Marcos Pizzelli
Shkelzen Gashi
(Ledian Memushaj)
46'
 
Ermir Lenjani
(Amir Abrashi)
46'
 
 
51'
Hovhannes Hambartsumyan
 
67'
Kamo Hovhannisyan
(Edgar Manucharyan)
Hamdi Salihi
(Odise Roshi)
69'
 
 
70'
Hovhannes Hambartsumyan
Mërgim Mavraj
(Taulant Xhaka)
77'
 
Shkelzen Gashi
(Ermir Lenjani)
81'
 
 
84'
Ruslan Korian
(Artur Edigaryan)
Burim Kukeli
84'
 
 
86'
Robert Arzumanyan
Sokol Çikalleshi
90'+3
 

Echipele de start

1
7
15
5
4
13
21
9
22
14
16
14
22
18
8
10
7
19
5
2
20
1

Comentarii pe marginea meciului Albania - Armenia